HISTÒRIA

Un museu perquè gaudisques de la ceràmica

El Museu de Ceràmica de l’Alcora neix en 1994 amb la vocació de recuperar, exposar i divulgar el patrimoni ceràmic de la localitat de l’Alcora.

L’organisme depén de l’Ajuntament de l’Alcora i actualment compta amb 800 m2 d’exposició i més de 800 peces de ceràmica distribuïdes en tres exposicions permanents: Ceràmica de l’Alcora (la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda i produccions posteriors), Terrissa Popular de l’Alcora i Ceràmica Contemporània.

Cal destacar l’espai dedicat a la Reial Fàbrica, enriquit mitjançant la signatura de convenis per a la cessió temporal de fons procedents del Museu de Ceràmica de Barcelona, el Museu de Belles Arts de Castelló, el Museu Nacional de Ceràmica Gonzalez Martí de València i importants col·leccions privades de l’Alcora.

Les ceràmiques es presenten en un modern discurs expositiu, acompanyades d’eines, materials i documents, per tal d’apropar al visitant als processos creatiu i tecnològic: gravats i dibuixos originals de la Reial Fàbrica, planxes per a l’estampació calcogràfica, pinzells, seqüències d’imatges sobre els processos de fabricació, etc.

La producció de la Reial Fàbrica (que constitueix el nucli principal de la secció Ceràmica de l’Alcora), es complementa amb una destacada selecció de la col·lecció de làpides funeràries del segle XIX i l’obra dels tallers i ceramistes que sorgiren desprès de la Guerra del 1936-1939 i han mantingut viva, fins als nostres dies, la identitat de la ceràmica decorada a la manera de l’Alcora.

La secció de Terrissa Popular ret homenatge a la llarga tradició local en aquesta activitat, que es remunta com a mínim a mitjans del segle XVI, amb dues gerres de vi, dos càntirs i un llibrell del mestre canterer Gabriel Redolat (mort en 1599), teules de les famílies Montañés i Deussoles (segle XVIII), dues grans gerres d’oli de gran capacitat de la terrisseria dels Aicart (segle XIX) i, sobretot, el llegat de la família Nomdedéu, amb 7 generacions de terrissers en actiu entre principis del segle XVIII i 2002.

També s’ha recreat tot el procés del treball terrisser, des de la mina fins al forn, incloent-hi les eines del terrisser, les argiles emprades, la composició de l’esmalt i, com a objecte destacat, un torn de peu de la cantereria dels Nomdedéu datat cap a finals del segle XIX.

Per la seua banda, la Secció de Ceràmica Contemporània compta amb vora 100 obres exposades i representa un ampli ventall de la ceràmica d’autor de les darreres 3 dècades arreu del món.

Les instal·lacions compten també amb dues sales d’exposició temporal que permeten dinamitzar la programació del Museu amb exposicions de producció pròpia o aliena, amb el Concurs Internacional de Ceràmica com a mostra de referència de cada estiu.

Però l’espai més preuat del nou Museu de Ceràmica de l’Alcora es troba a la planta soterrani, on s’ubica el Taller Ceràmic, equipat per oferir tot tipus d’activitats tant al públic escolar (predominant) com a grups de totes les edats.

La visita a les exposicions del museu es pot realitzar de manera lliure o a través de les diferents propostes que ofereix el Departament de Didàctica, tant per al públic escolar com per al general, sumant a l’experiència la possibilitat de convertir-se en el propi artista ceramista de qualsevol període.