lápidas funerarias

La Reial Fàbrica elaborà laudes sepulcrals des del principi de la seua producció, de manera esporàdica i per a un públic acabalat, com demostren alguns exemplars del Museu de Belles Arts de Castelló, el Museu Nacional de Ceràmica de València o la Parròquia de Figueroles.

Al nostre Museu s’exposa una petita placa sepulcral de 1735, decorada amb randes Berain, cedida per la família Villalonga de Figueroles.

Però, al segle XIX, es generalitza l’ús de làpides de ceràmica. La majoria de les que s’exposen procedeixen de l’antic cementeri de l’Alcora (ubicat a l’actual carrer de la Bassa), traslladades al nou fossar en data indeterminada, foren dipositades en aquest Museu en 1994. Segueixen un model formal prou homogeni: discreta decoració perimetral i ampli camp epigràfic. En alguns casos, la placa es completa amb símbols mortuoris.

Al llarg del primer terç del segle XX, decreix el costum de fabricar les làpides en ceràmica, però durant tota la centúria i, fins i tot avui en dia, no falten exemples decorats de forma magistral pels ceramistes locals.