La cerámica contemporánea

Visita a Art Antic: una fàbrica d’art i artesania en ceràmica

En aquesta part de l’activitat, es pretén donar a conèixer a l’alumnat la interrelació entre l’art i la indústria ceràmica a través de nous conceptes estètics en els quals els complements ceràmics difereixen molt de la coneguda sanefa decorativa.

Podran comprovar com la ceràmica contemporània, la peça única i artesanal, es converteix al costat de peces industrials en creadora d’ambients únics i exclusius.

Està nova visió de la ceràmica artística, aplicada al món real i comercial, els ajudarà a comprendre que existeix un teixit empresarial de fabricació ceràmica diferent de la tradicional artesania (tasses, plats, cànters) o de la coneguda indústria de paviments i revestiments. Existeix tot un univers de possibilitats entre aquests dos àmbits professionals tan definits.

El ceramista i dissenyador de l’empresa Art Aantic, Salvador Negre, serà qui ens ensenye com imaginen les peces i com les fabriquen, en un recorregut per les instal·lacions de la fàbrica. De la idea al disseny, i d’aquest a la línia de producció.

Museo de Cerámica de l'Alcora:

Visita a l’exposició permanent de Ceràmica Contemporània

La visita a l’exposició de Ceràmica Contemporània permetrà conèixer de primera mà les últimes tendències creatives en ceràmica dels 5 continents.

Durant el recorregut per les sales, l’alumnat podrà admirar les diferents tècniques utilitzades per a aconseguir els espectaculars acabats de les superfícies de les peces i, per descomptat, de les seves formes.

Diferents mètodes de conformació permeten al ceramista crear el volum de la peça; fins i tot existeixen diferents tècniques per a crear un mateix tipus de volum, de manera que els alumnes hauran de plantejar-se: com crec que s’ha modelat? Planxes, torn, xurros, motlles, addició, substracció, etc.

El color, els grafismes, les textures són fruit de la utilització de diferents tipus de cocció, de l’aplicació de diferents materials, de l’atmosfera de cocció. L’alumnat respondrà la pregunta: “I tu com ho faries?” Teles, fulles, teixits, raku, pit firing, cocció reductora o oxidant, poliment, calats, incisions, pinzell, esmalts, cristal·lines, òxids…

A poc a poc, i amb l’ajuda d’una ceramista se’ls descobriran els secrets de les diferents tècniques que han permès crear art amb argila.

Museo de Cerámica de l'Alcora:

Taller

Després de conèixer les diferents tècniques de conformació de les peces i acabat de superfícies, passarem al Taller de Ceràmica del Museu.

S’estudiarà cada esbós per a aconsellar les tècniques i el fang més adequats per a la conformació de cada peça. (Planxes, torn, xurros, modelatge)

Amb monitors especialitzats i nombroses eines i elements per a treballar amb el fang i texturizar-lo, els alumnes realitzaran textures, deformacions, aplicacions i modificacions en la forma mitjançant l’addició o l’eliminació de fang, etc.

L’obra d’art resultant es lliurarà al centre, després de la cocció, en el termini aproximat de 15 dies.

Audiovisual:

Les performances ceràmiques.

Per a completar la visió de la ceràmica contemporània, ens interessa que coneguen que també existeixen accions d’art al món de la ceràmica. Una interacció entre l’artista, el material i el públic que forma part de l’avantguarda artística actual en qualsevol disciplina.