volver

APUNTS DE PATRIMONI CONTRA EL CONFINAMENT #21

DIA INTERNACIONAL DELS MONUMENTS I LLOCS 2020: PATRIMONI COMPARTIT

Des de 1982, cada 18 d’abril se celebra el Dia Internacional dels Monuments i Llocs, convocat per l’ICOMOS, Consell Internacional de Monuments i Llocs, dependent de la UNESCO.

Segons l’organització, en aquesta ocasió el tema triat és Cultures Compartides, Patrimoni Compartit, Responsabilitat Compartida, per reforçar així la idea d’unitat global, especialment enfront del brot mundial de Covid-19. Una reflexió no sols sobre les relacions entre les diferents cultures, sinó també sobre la responsabilitat col·lectiva: la protecció dels valors patrimonials culturals.

El concepte de patrimoni compartit és intencionadament provocador, ja que incideix en diverses contradiccions. Al llarg de la història, els intercanvis culturals que han tingut lloc entre cultures i societats han sigut a vegades compartits i a vegades imposats. Com a conseqüència, les manifestacions culturals producte d’aquests intercanvis poden quedar protegides des del consens o trobar-se en risc a causa de les discrepàncies. Fins i tot quan s’aconsegueix el consens sobre el valor patrimonial d’un bé, i la necessitat de la seua conservació, no sempre es comparteix la manera i l’abast d’aquesta protecció.

Des de l’Alcora volem sumar-nos a la iniciativa presentant la REAL FÀBRICA DEL COMTE D’ARANDA com a exemple de Patrimoni Compartit i en procés de recuperació. Una recuperació que va començar a forjar-se a l’octubre de 2016, amb la compra de la primera parcel·la de l’immoble per part de l’Ajuntament de l’Alcora, i que des de llavors ha anat sumant adhesions d’institucions públiques, entitats, associacions, empreses i, el que és més important, el conjunt de la societat, amb menció especial a la comunitat educativa local i comarcal, vigilant i proactiva, que garanteix la rendibilitat social i cultural de l’edifici en el futur.

La Real Fàbrica, catalogada com a Bé d’Interés Cultural amb la categoria de Lloc Històric, comença ja a ser una realitat en el context sociocultural de l’Alcora. Poc a poc, a través de petites accions o projectes de major importància, està afermant la seua condició de patrimoni de tots, de PATRIMONI COMPARTIT.

La Real Fàbrica, i per extensió el patrimoni ceràmic en el seu conjunt, és la suma de l’aportació de moltes generacions, que a través de l’esforç col·lectiu i compartit han generat una identitat pròpia i un esperit obert i internacional. Ja en el moment de la seua fundació, es va començar a forjar el caràcter plural de la societat alcorina amb l’arribada de mestres, operaris i comerciants estrangers o d’altres parts del país. El producte, la preuada pisa que eixia dels seus forns, va portar el nom de l’Alcora fora de les nostres fronteres com a sinònim de qualitat i distinció, sent objecte de col·leccionisme des de finals de segle XIX, i reunida avui en les col·leccions de grans museus de tot el món. Fins i tot alguns pintors naturals de l’Alcora (Vicente Álvaro Ferrando i Cristóbal Pastor) van tindre el privilegi de realitzar una estada formativa a París entre 1786 i 1788.

Amb la gradual industrialització del sector i la necessitat cada vegada major de mà d’obra, l’Alcora va experimentar diverses fases de potent creixement demogràfic (especialment en les dècades de 1960 i 2000), fins a donar com a resultat una societat heterogènia, oberta, igualitària i inclusiva, amb el 52,72% dels seus habitants nascuts fora del municipi (https://www.foro-ciudad.com/castell…/alcora/habitantes.html…). Tots ells són protagonistes, propietaris, responsables i garants del futur del PATRIMONI CERÀMIC COMPARTIT que té com a punta de llança la Real Fàbrica del Comte d’Aranda. Reprenent les paraules de l’ICOMOS, al llarg de la història, els intercanvis culturals que han tingut lloc entre cultures i societats han sigut a vegades compartits i a vegades imposats, i com a conseqüència, les manifestacions culturals producte d’aquests intercanvis poden quedar protegides des del consens o trobar-se en risc a causa de les discrepàncies.

Continuem en la línia del COMPARTIR i de buscar el consens, perquè en aquestes idees està la clau de l’èxit d’un projecte tan crucial per al futur de l’Alcora.