"Rompida" de la Hora

La “Rompida de la Hora” es celebra el Divendres Sant i es realitza un cercavila que s’inicia a la plaça Espanya i finalitza a la plaça l’Església.

La Hermandad del Santísimo Cristo del Calvario de l’Alcora, fundadora de la “Rompida de la Hora”, és l’encarregada d’organitzar este acte. Detalls i invitacions a totes les confraries, tant provincials com nacionals, de la mateix manera que un dinar de germanor entre els pobles assistents, formen part d’este esdeveniment.

Cal destacar que, cada any, una personalitat del món polític, social, cultural o esportiu és convidada a iniciar la “Rompida”.

A las 12 del mediodía del Viernes Santo, más de 1.000 personas, procedentes de la provincia, se dan cita para expresar el sentimiento por la agonía y la muerte de Jesús a través del estruendoso sonido de sus bombos y tambores. Es un acto cargado de emoción que hace que las calles del casco antiguo de l'Alcora se estremezcan y resuenan con inusitada fuerza.

En 2012, la “Rompida de la Hora” fou declarada Bé d’Interés Cultural Immaterial de la Comunitat valenciana i es va elevar una sol·licitud a la UNESCO perquè es reconeguera com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, junt amb altres manifestacions similars de l’Aragó, la Comuinitat Valenciana, Castella-la Manxa, Múrcia i Andalusia.

En 2016, es va declarar Festa d’Interés Turístic autonòmic.

A finals de 2018, la UNESCO va declarar la “Rompida de la Hora” Patrimoni Immaterial de la Humanitat.