San Antonio Abad

Sant Antoni Abad se celebra el dissabte més pròxim al 17 de gener.

La Festivitat té una gran tradició i notables singularitats a l’Alcora. En primer lloc, i a diferència del que succeïx en la majoria de localitats de la província, no es construïx una única foguera, sinó que cada barri té la seua pròpia, i la comitiva oficial les visita totes, després de la preceptiva benedicció dels animals, fent així partícip a tota la població. Les fogueres, la processó dels animals, i el saborós “Prim” (una xicoteta coca feta amb farina, sucre, aiguardent i oli d’oliva), són els protagonistes de la multitudinària fiesta. El clamorós “Vitol a Sant Antoni!”, emmarca tota la protecció i clemència sol·lícita, per a animals i genets.

L’acte cima de la programació festiva és la Matxà i, quant a la Vila de L´Alcora es referix, el més destacable és LA RÈCUA, l’alcorina i autòctona, que desfila integrada en la cèlebre processó junt amb la resta d’animals.

La comitiva o matxà rememora la secular rècua arriera, que en el segle XVIII es va encarregar de transportar les preades ceràmiques de la Real Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d’Aranda per tota la geografia espanyola.

Sant Antoni també és celebrat en las pedanies de la Foia i Araia.

A l’Alcora se segueix representant la rècua en la celebració de Sant Antoni (a mitjan gener) gràcies a l’esforç de l’Associació Tradicional Rècua Arriera.

Composició estàndard de la Rècua: Un mínim de quatre muls i 8 persones, el primer animal va muntat pel guia armat amb un trabuc, el segon i el tercer porten la mercaderia i l’últim animal porta dues esquelles de grans dimensions amb els quals advertien de la seua arribada a possibles compradors.

Vestuari dels traginers: Pantalons de drap negre, camisa blanca, mitjons blancs i espardenyes valencianes. El vestuari es completa amb capa espanyola, mocador lligat al cap i barret.

Eines de les cavalleries: Capçana de gala amb mosquer de borles, pitral, cingles i mantes de colors vius (vermells i granat en els serrells, brodats i borles) La càrrega anava tapada amb mantes de llana possiblement manufacturades a Morella o poblacions properes.