Ruta Natural del Patrimonio Industrial

El patrimoni industrial i el turisme industrial conflueixen a l’Alcora de la mà d’una activitat productiva molt destacada al llarg dels últims 5 segles. La ceràmica no solament és el motor econòmic de la zona, sinó que també és el principal atractiu turístic de la localitat, amb el Museu de Ceràmica com a recurs més destacat, però amb altres elements d’interés com per exemple els tallers artesanals, la Ruta dels Murals Ceràmics, etc.

Dins del projecte de recuperació i posada en valor de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda, i com a eina per a la seua contextualització, l’Ajuntament de l’Alcora ha començat a posar en marxa una sèrie d’iniciatives entre les quals destaca la posada en valor del patrimoni que es relaciona i que es troba dispers en tot el terme municipal.

El 2019, amb la tercera fase de la Ruta Natural del Patrimoni Industrial, es generà un gran eix turístic amb itinerari circular que uneix el nucli urbà de l’Alcora (la Ruta Urbana del Patrimoni Industrial Ceràmic) amb l’embassament de l’Alcora, el paratge natural municipal de Sant Vicent, Figueroles i la Foia. Interpretant, a través de panells, tota una sèrie d’elements naturals i de paisatge humanitzat.

Tots els suports informatius en forma dels panells realitzats se situen prop de l’element interpretat. Inclouen un mapa de situació, imatges, text històric i tecnològic i un codi QR que enllaça amb la web https://es.wikiloc.com i permet resseguir la ruta. Els de major format (165×80 cm) incorporen un plànol complet de la ruta i la relació de tots els punts informatius que hi inclou. Els 4 primers compten amb una plataforma de formigó de les mesures necessàries per a permetre la completa accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda. Cal tindre en compte que la resta d’elements se situen en un entorn natural que impossibilita l’accessibilitat completa.