Tornar

Avancen a bon ritme les obres de restauració i posada en valor del castell de l’Alcalatén

L’alcalde de l’Alcora, Samuel Falomir, ha visitat el castell de l’Alcalatén, on ha pogut comprovar que el projecte de rehabilitació i posada en valor avança “a molt bon ritme”.

El primer edil ha recordat que l’actuació compta amb una subvenció de 221.500 euros del Ministeri de Transports Mobilitat i Agenda Urbana, a través del programa 1,5% Cultural, la qual cosa suposa un 75% del pressupost total. Cal destacar que, el passat mes de maig, el ministre José Luis Ábalos va visitar l’emblemàtic monument.

L’objectiu que s’ha proposat l’Ajuntament és culminar la restauració del castell, de manera que s’excavarà per complet l’alcassaba i restaurarà el tram d’avantmuralla que queda encara pendent, així com els murs que romanen en peus i altres estructures visibles actualment.

Es tracta d’una actuació completa i comptarà amb una sèrie d’accions complementàries que s’aniran implementant durant la fase d’obres i amb posterioritat a la finalització d’aquestes, i que suposaran millores a l’entorn d’aquest.

La intervenció es desenvoluparà en diferents fases. En primer lloc, s’ha procedit a la neteja i preparació de l’àrea d’actuació i zona circumdant i està en marxa l’excavació arqueològica. Es portarà també a cap la consolidació i restauració d’estructures. A més, el projecte inclou també la creació d’un itinerari de visita, que envoltarà al castell, i una passarel·la que facilitarà l’accés fins a la part més alta, ja que en l’actualitat és molt complicat accedir-hi.

Aquest recorregut partirà de l’esplanada Sud (aparcament, zona informativa) i recorrerà en part un tram de la sendera senyalitzada PR-CV-357, fins a la cara nord del castell; des d’allí, es condicionarà una senda fins a l’aljub Nord, que continuarà fins a la torre Oest per a envoltar per l’exterior la falsabraga Sud fins a enllaçar de nou amb el PR-CV-357. En aquest punt s’habilitarà l’accés a l’alcassaba per l’angle Sud-est, mitjançant passarel·la escalonada, aprofitant un tram en el qual no s’ha conservat l’avantmuralla.

Com a fase final de la intervenció, s’instal·laran elements informatius de diferent format i contingut, amb un llenguatge didàctic que permeta la comprensió del monument, el seu context històric i l’entorn natural.