Tornar

El Museu de Ceràmica de l’Alcora rep una colossal donació

Des de fa uns dies, un nou objecte forma part de les col·leccions del Museu de Ceràmica de l’Alcora. Concretament, de la seua secció d’Arqueologia.

Es tracta d’un contrapés d’una premsa de vi o oli, d’època romana, d’unes dimensions monumentals: 107 cm d’altura, 121 cm de diàmetre i un pes estimat de 3,1 tones.

Aquest bloc cilíndric de calcària estava situat en l’extrem d’una premsa de les denominades «de biga». Aquest tipus de premses estaven compostes per una gran biga de fusta (praelum) ancorada pel seu extrem posterior en el mateix edifici o a una estructura confeccionada per a suportar la força de la maquinària. En la meitat trobaríem l’espai on s’apilaven els cofins d’espart entre els quals es disposava la pasta d’oliva o el raïm trepitjat, i finalment en la part anterior se situaria el contrapés de la premsa. Aquest contrapés anava fixat a la biga mitjançant un sistema de torn o caragol, que en accionar-lo proporcionava al conjunt la pressió suficient per a extraure l’oli o el most.

Aquest singular objecte arqueològic es trobava en una finca del terme municipal de l’Alcora, i la seua propietària ha considerat que, mitjançant la seua donació al Museu de Ceràmica, es podrà posar a la disposició del públic, donant a conéixer així una resta més de la presència romana al terme municipal.