Tornar

El projecte educatiu “Aules al carrer” de l’Alcora estrena audiovisual

Tràiler audiovisual

Entrevistes “Aules al carrer”

Documental “Aules al carrer”

Un gran acte per a un gran projecte. En un marc incomparable, la nau BIC de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda, l’Ajuntament de l’Alcora ha presentat l’audiovisual “Aules al carrer”, un treball realitzat per la Fabriqueta Films que recull tota l’experiència d’un projecte que s’ha convertit en un referent educatiu i que suposa un pas més cap a l’excel·lència educativa en la localitat.

A l’esdeveniment, que va comptar amb una exquisida degustació gastronòmica a càrrec del cuiner Sergio Salvador, van assistir l’alcalde de l’Alcora, Samuel Falomir, la subdirectora territorial de la Conselleria d’Educació, Mª José Palmer, l’inspector territorial d’Educació, Bernardo Garcia, i les regidores d’Educació i Cultura, Vanessa Periz i Ana Huguet, entre altres autoritats, així com una nodrida representació de la comunitat educativa de la localitat i la comarca, d’empreses i entitats que col·laboren amb el projecte educatiu i amb la recuperació de la Reial Fàbrica i monitors i professionals que han participat en el desenvolupament de les activitats.

A més de l’audiovisual, en l’acte es va presentar el tràiler divulgatiu i es van projectar diferents testimonis de les accions d’ “Aules al carrer” que transmeten el significat i l’impacte de l’experiència per a l’alumnat i el professorat.

En la seua intervenció, el primer edil va ressaltar que “aquest, juntament amb tots els projectes vinculats a la Reial Fàbrica i el patrimoni, són clars exemples de la destacada labor que s’està duent a terme des del museu i els centres de l’Alcora i la comarca i que situen al nostre territori com a referent quant a innovació educativa”.

Falomir també va aprofitar l’esdeveniment per a felicitar els centres (equips directius, professorat, alumnat…) i al personal del Museu de Ceràmica, especialment a Teresa Artero com a responsable del Departament Didàctica, “per estar sempre buscant, creant i experimentant per tal d’impulsar iniciatives dirigides a millorar la qualitat de l’ensenyament, enriquir les experiències educatives i acostar els aprenentatges a les necessitats de l’alumnat”. Així mateix, l’alcalde va destacar el “gran treball” realitzat per la Fabriqueta Films, formada per les alcorines Mª Carmen Canto i Belén Nevot, videògrafes reconegudes internacionalment.

Aules al carrer: activitats de suport als projectes d’innovació educativa

“Aules al carrer” s’ha dut a terme al llarg del curs 2020-2021, aprofitant i aprofundint en la bona sintonia que hi ha entre el Museu de Ceràmica de l’Alcora i la comunitat educativa local i comarcal.

La iniciativa s’ha desenvolupat conjuntament entre tots els centres educatius i l’Ajuntament de la localitat amb la coordinació de les regidories d’Educació, Cultura, Esport i Naturalesa, a través del Museu de Ceràmica i del departament de Medi Ambient.

Integren el projecte 17 activitats diferents: esportives, en l’entorn natural, iniciatives de creació artística, elaboració de peces ceràmiques, taller de fotografia, tallers de conscienciació ambiental, activitats relacionades amb el patrimoni industrial, natural i arquitectònic de l’Alcora, etc.

Cal destacar que s’han dut a terme 172 acciones/tallers amb la participació de 4.009 alumnes.

“Sens dubte, des de l’Ajuntament creiem en ‘Aules al carrer’ com un pas més cap a l’excel·lència educativa en la nostra localitat i una iniciativa que ha millorat les oportunitats d’aprenentatge del nostre alumnat, sent un element equilibrant dels efectes de la pandèmia”, ha manifestat la regidora d’Educació, destacant “el treball conjunt per a garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure les oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida i per a tots”.

Periz ha recordat que, des del curs 2017-2018, els centres escolars de l’Alcora treballen de manera conjunta amb l’Ajuntament per a desenvolupar els projectes d’innovació educativa “La Reial Fàbrica al 2027: recuperem el nostre patrimoni, sumem competències i restem desigualtats” i “La Reial Fàbrica: 300 anys d’innovació, memòria i territori”.

“Aules al carrer” es va posar en marxa “amb la finalitat de suplir les activitats que no es van poder dur a terme a causa de la pandèmia i, d’aquesta manera, continuar donant suport a aquests projectes d’innovació educativa i multiplicar les experiències a l’aire lliure”. Per a això, l’Ajuntament, mitjançant una subvenció de la Conselleria d’Educació, va programar una sèrie d’activitats a desenvolupar pels centres durant tot el curs escolar 2020-2021.

Es tracta d’activitats pensades com a suport educatiu, que han estat consensuades amb els centres educatius i les AMPA, i que s’han realitzat “preferentment” a l’aire lliure en diferents espais urbans i naturals (riu Llucena, Reial Fàbrica, paratges de Sant Vicent i la Font Nova, embassament de la Foia, molí Gasparilla, carrer Caldo, etc.). Algunes han comptat amb la participació de diferents agents externs com tècnics esportius, ceramistes, fotògrafs, tècnics culturals i empreses, entre altres, el ceramista Xavier Monsalvatje, la fotògrafa Marta Mor (l’Alcora), l’arqueòleg Pablo Medina, la Fundació LIMNE, i les empreses Viunatura, Món d’Animació i ARAE.