Tornar

L’Ajuntament de l’Alcora rep una valuosa aportació documental per a l’arxiu municipal

Aquest matí, a l’Ajuntament de l’Alcora, s’ha formalitzat el lliurament a l’arxiu municipal d’un important dossier compost per un respectable nombre d’antics i històrics documents -majorment escriptures- datats des de 1770 a 1912.

L’alcorí Manuel Badenes Franch, advocat i Fill Predilecte de la Vila, fill de Manuel Badenes Pallarés -alcalde de la vila (1942-1948)-, i de Teresa Franch Nebot, és qui ha cedit desinteressadament tan important i valuosa carpeta històrica, completa recopilació dels seus avantpassats familiars.
El donant es va posar en contacte al setembre de 2018 amb el cronista oficial, José Manuel Puchol, qui, davant l’atenció mostrada per Badenes i de la qualitat documental, no va dubtar a traslladar-se a la seua residència a Castelló on li va fer lliurament de l’important dossier per a la seua lectura i -si escau- classificació i posterior lliurament a la Regidoria de Cultura.

En l’acte de formalització del lliurament dels documents han estat presents: per part de l’Ajuntament, l’alcalde, Samuel Falomir, i la regidora de Cultura, Noelia Muñoz, José Manuel Puchol, cronista oficial, i per part de la família Badenes, Manuel Badenes, Cristóbal Badenes i Guillem Badenes.

“És d’agrair per part de la vila tota aportació que enriquisca l’arxiu municipal. Tota donació o depòsit que ajude a recuperar i actualitzar el ric passat alcorí, que va quedar orfe en ser cremat el seu arxiu en 1936 al costat del del jutjat local”, han destacat.

D’aquesta nova aportació, tot molt clarificador i significatiu, convé destacar el document més antic que data de 1770, el qual, a través de la seua lectura, ja ens confirma l’existència de la popular i mítica Font Nova, avalant l’antiguitat que en el seu moment va publicar el cronista oficial, José Manuel Puchol, qui a més afirma que la data que hui figura en el frontis de l’esmentat brollador, correspon a la necessària reconstrucció duta a terme davant la fortíssima riuada d’octubre de 1883 (l’obra original era de 1754), que va causar víctimes a la Foia i es va portar per davant tot tipus de construccions de la riba del riu.