Tornar

L’Alcora adquirirà un terreny de 80.500 m² per a crear una àrea recreativa a l’entorn del castell

L’Ajuntament de l’Alcora ha tancat un acord de compra de 3 parcel·les amb una extensió total de 80.500 m² de terreny en els voltants del Castell de l’Alcalatén, situat a 3 quilòmetres del nucli urbà.

L’adquisició es materialitzarà l’any que ve, per la qual cosa estarà contemplada en els comptes municipals de 2023.

L’objectiu, com ha explicat l’alcalde, Samuel Falomir, és “crear en un futur una gran àrea recreativa en plena naturalesa, a l’estil del paratge de Sant Vicent, amb berenadors, zona infantil, etc.”, una iniciativa que servirà per a “enriquir la visita al castell i que veïns i visitants puguen gaudir d’aquest paisatge privilegiat que tenim a la comarca de l’Alcalatén”.

El primer edil ha assenyalat que pels voltants discorren algunes rutes senyalitzades de petit i mitjà recorregut.

Recuperació del castell

Ana Huguet, regidora de Cultura i Patrimoni, ha destacat que “estem fent passos molt ferms en la recuperació i posada en valor d’aquest emblema monumental”. Sense anar més lluny, “l’1 de novembre vam inaugurar les obres de rehabilitació de l’alcassaba del castell”, un projecte que ha servit per a millorar “considerablement” la fortalesa.

La regidora ha recordat que l’actuació, amb un pressupost d’adjudicació de 227.483,21 euros, ha comptat amb una “destacada ajuda” -el 75% del total- del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, inclosa en el programa 1,5% Cultural.

La meta que s’havia proposat l’Ajuntament amb aquesta iniciativa era “culminar la restauració del castell”, de manera que “s’ha excavat per complet la l’alcassaba i s’ha restaurat el tram d’avantmuralla que quedava encara pendent, així com els murs que romanen en peus i altres estructures visibles actualment”.

A més, Huguet ha explicat que s’ha creat un itinerari de visita, que envolta al castell, i una passarel·la que facilita l’accés fins a la part més alta, ja que, “fins ara, era molt complicat accedir a aquesta”.

L’Ajuntament, “immediatament després de culminar els treballs”, va programar unes visites guiades, que van comptar amb una elevada participació, “mostra de l’interés que suscita el castell entre la població”. La finalitat és “continuar impulsant aquest tipus d’iniciatives”, ha conclòs la responsable municipal de Cultura.