Tornar

L’Alcora redueix el deute municipal en 1,5 milions en un any, un 180% més del previst

L’Ajuntament de l’Alcora segueix en la senda de la reducció del deute municipal emprés en 2015. En un balanç realitzat aquest matí, l’alcalde, Samuel Falomir, i el regidor d’Hisenda, Robert Tena, han explicat que en 2022 es va rebaixar en 1,5 milions d’euros, un 180% més del previst inicialment, amortitzant-se de manera extraordinària prop d’1 milió d’euros.

El primer edil ha ressaltat que al maig de 2023 el deute se situarà en 1,6 milions d’euros, “la xifra més baixa dels últims 17 anys”. Una dada que, per a Falomir, ratifica la “bona salut financera” del consistori i avala la línia de treball seguida en les dues últimes legislatures amb Tena al capdavant de l’àrea d’Hisenda. Un treball basat en una gestió econòmica “eficient i prudent”, que permetrà una disminució de deute de més de 5,5 milions d’euros en 8 anys, “sense renunciar a l’execució d’importants projectes per a continuar transformant l’Alcora ni a la prestació de més i millors serveis per a optimitzar la qualitat de vida dels alcorins i alcorines”.

Robert Tena ha recordat que a la fi de 2014 el deute viu de l’Ajuntament ascendia a 7,2 milions d’euros, mentre que 2022 es va tancar amb 1,9 milions d’euros i un nivell d’endeutament del 14,24%, la qual cosa reflecteix una “òptima situació financera”. Sobre aquest tema, el regidor ha manifestat que “la llei permetria arribar a un percentatge màxim d’endeutament del 110% sobre els drets corrents liquidats” i que “l’equilibri idoni per a un Ajuntament com el nostre vindria a estar en un 40%”.

Aquestes dades “donen marge a sol·licitar un préstec si fora necessari per tal d’afrontar noves inversions, sense afectar el bon moment econòmic pel qual travessa el consistori”, ha assenyalat Tena.

D’altra banda, “una altra bona notícia” per a la salut econòmica i financera de l’Ajuntament és l’“alt percentatge” d’ajudes aconseguides, de fet, “el 50% de les inversions contemplades en el pressupost de 2023 estan subvencionades per altres administracions”.

Falomir ha subratllat que “tenim un pressupost inversor, però, sobretot, social i prudent, basat en l’eficàcia i optimització de la utilització dels recursos”.

Malgrat la inflació, sense necessitat d’incrementar ni un euro la pressió fiscal, l’Alcora té capacitat financera per a dur a terme més infraestructures i prestar més serveis a la població”, ha manifestat.

Treball, proximitat, diàleg, compromís, sensatesa, transparència i honestedat són els pilars sobre els quals se sustenta la gestió de l’actual equip de govern, amb la vista posada en el present i en el futur de la nostra localitat”, ha conclòs l’alcalde.