MUSEU

Un museu per gaudir de la ceràmica.

El Museu de Ceràmica de l’Alcora neix el 1994 amb la vocació de recuperar, exposar i divulgar el patrimoni ceràmic de la localitat de l’Alcora.

Depèn de l’Ajuntament de l’Alcora i compta amb 800 m2 d’exposició i vora 1.000 peces de ceràmica distribuïdes en tres exposicions permanents: Ceràmica de l’Alcora (la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda i produccions posteriors), Terrissa Popular de l’Alcora i Ceràmica Contemporània.

Cal destacar que l’espai dedicat a la Reial Fàbrica s’ha enriquit amb la signatura de convenis per a la cessió temporal de fons procedents del Museu de Ceràmica de Barcelona, el Museu Nacional de Ceràmica de València i importants col·leccions privades.

Les obres es presenten en el context d’un modern discurs expositiu, acompanyades d’eines, materials i documents, per apropar el visitant als processos creatiu i tecnològics: gravats i dibuixos originals de la Reial Fàbrica, estergits, una planxa metàl·lica per a l’estampació calcogràfica, pinzells, motlles i matrius, seqüències d’imatges sobre els processos de fabricació, etc.

La producció de la Reial Fàbrica (que constitueix el nucli principal de la secció Ceràmica de l’Alcora), es complementa amb una destacada selecció de la col·lecció de làpides funeràries del segle XIX i l’obra dels tallers i ceramistes que van sorgir després de la guerra del 1936-1939 i han mantingut viva fins als nostres dies la identitat de la ceràmica decorada a la manera de l’Alcora.

La secció de Terrissa Popular ret homenatge a la llarga tradició local en aquesta activitat, que es remunta com a mínim a mitjans del segle XVI, amb dues gerres de vi de grans dimensions, dos càntirs i un gibrell (tot del mestre terrisser Gabriel Redolat mort en 1599), teules de les famílies Montañés i Deussoles (segle XVIII), dues grans gerres d’oli de 800 litres de capacitat de la terrisseria dels Aicart (segle XIX), i sobre tot el llegat de la família Nomdedéu, 7 generacions de terrissers en actiu entre principis del segle XVIII i 2002.

També s’ha recreat tot el procés del treball terrisser, des de la mina fins al forn, incloent les eines, les argiles emprades, la composició de l’esmalt i, com a objecte destacat, un torn de peu de la cantereria dels Nomdedéu datat cap a la meitat del segle XIX.

Per altra banda, la secció de Ceràmica Contemporània compta amb vora 100 obres exposades i representa un ampli ventall de la ceràmica d’autor de les últimes 3 dècades a tot el món.

Les instal·lacions compten també amb dues sales d’exposició temporal que permeten dinamitzar la programació del Museu amb exposicions de producció pròpia o aliena, amb el Concurs Internacional de Ceràmica com a mostra de referència cada estiu.

Però l’espai més preuat del nou Museu de Ceràmica de l’Alcora es troba a la planta soterrani, on s’ubica el Taller Ceràmic, equipat per oferir tot tipus d’activitats tant al públic escolar com a grups de totes les edats.

La visita a les exposicions del museu es pot realitzar de manera lliure o mitjançant les diferents propostes que ofereix el departament de didàctica, sumant a l’experiència la possibilitat de convertir-se en un ceramista de diversos períodes històrics.

Dimarts a divendres: 10 a 14 i 17 a 19 h
Dissabtes: 11 a 14 i 17 a 19 h
Diumenges i festius: 11 a 14 h
Dilluns tancat
Horaris ampliats en Pasqua i festes del Crist

24, 25 i 31 de desembre, 1 i 6 de gener
Dia de la dobla (dimarts següent al diumenge de Pasqua)
5 de gener: obert pel mati

Museu de Ceràmica de l’Alcora
Teixidors, 5 – 12110-L’Alcora
Tel. 964362368 – mail: museu@alcora.org