Tornar

APUNTS DE PATRIMONI CONTRA EL CONFINAMENT #15


El molí d’oli d’Araia

En APUNTS DE PATRIMONI CONTRA EL CONFINAMENT, ens traslladem a la pedania d’Araia per a conèixer part del seu patrimoni.
Concretament parlarem de l’almàssera d’oli, on destaquen les dues premses, una de barra i una hidràulica. Agraïm les explicacions de Manolo Colomer durant l’última vista realitzada a aquest conjunt patrimonial.

La premsa de barra és la més antiga de l’almàssera. Realitzada en ferro colat, la seua fabricació es pot situar a finals del segle XIX, principis del XX. El seu estat de conservació és excel·lent. Té els capsals i els peus de ferro colat i les columnes d’acer. Inicialment el moviment de la barra és realitzava amb la força de l’home i més endavant ja s’utilitzava gasoil i energia elèctrica. La maquinària permetia premsar la pasta de les olives amb la pressió exercida pel plat que feia baixar el caragol. El plat exercia pressió sobre els cofins i aquests exprimien la pasta i feien sortir l’oli que després anava als receptacles d’emmagatzematge. Us deixem aquest video per poder veure el sistema tradicional de funcionament d’aquest tipus de premses:

La premsa hidràulica està fabricada per l’empresa Tallers Francisco Baró de Tortosa. No sols es conserva la premsa sinó també el motor que la feia funcionar. Les dues màquines presenten un estat de conservació excel·lent.
Els Tallers Baró (1886-1947) van ser uns tallers metal·lúrgics de fosa i construcció de maquinària situats al barri de Ferreries de la capital del Baix Ebre. El seu funcionament, en aquest cas ja amb electricitat, elimina la necessitat de força humana o animal; la força sobre els cofins la realitza ara un pistó i els cofins se situen a sobre d’una vagoneta.

El conjunt de l’almàssera es completa amb tot un seguit de recipients i estris per a les diferents feines d’elaboració de l’oli. Destaca el conjunt de peces de terrissa: cinc cossis de 60 cm de diàmetre, una gerra de 24 litres i una gerra de 80 litres de la Terrisseria dels Nomdedéu. També hi ha més d’un centenar de cofins, alguns de plàstic però també d’espart, embuts i setrilleres metàl·liques, vagonetes, piques de pedra, martells i pales, entre d’altres.

Un patrimoni prou desconegut però que ens parla d’un passat recent i d’una activitat molt vinculada als nostres paisatges. Un patrimoni amb grans possibilitats de ser posat en valor i contribuir al desenvolupament d’Araia. Us presentem aquí enllaços d’alguns llocs on aquests elements patrimonials són visitables: cellers/ almàsseres/museus. En alguns llocs es realitzen premsades amb aquesta maquinària per a fabricar petites quantitats d’oli de qualitat superior o amb finalitat turístic-cultural. Solen acollir periòdicament diferents esdeveniments relacionats amb l’oli de la zona: degustacions, venda d’oli artesanal, venda d’oliveres, vistes guiades, festes, gastronomia, etc.

Centre d’interpretació Molí de l’Oli de Cervera del Maestre http://molicervera.org/

Museu dels Espuny (Osuna, Andalusia). http://www.espuny.es/

Celler Cooperatiu del Pinell de Brai. https://catedraldelvi.com/

Hostal de l’Anton de Batea. http://www.hostaldelanton.net/

“Molí del Tio Enrique” (El Castell; Ulldecona). http://www.ulldecona.cat/

Celler d’Ullastrell (Vallés Occidental). http://www.cellerullastrell.cat/

Museo-Almácera Los Albardinales (Almeria). http://www.losalbardinales.com/espanol/museo-almazara.html

Anar al joc relacionat amb el molí