“ROMPIDA DE LA HORA”

La “Rompida de la Hora” es celebra el Divendres Sant i es realitza un cercavila que s’inicia a la plaça Espanya i finalitza a la plaça l’Església.

La Hermandad del Santísimo Cristo del Calvario de l’Alcora, fundadora de la “Rompida de la Hora”, és l’encarregada d’organitzar este acte. Detalls i invitacions a totes les confraries, tant provincials com nacionals, de la mateix manera que un dinar de germanor entre els pobles assistents, formen part d’este esdeveniment.

Cal destacar que, cada any, una personalitat del món polític, social, cultural o esportiu és convidada a iniciar la “Rompida”.

A las 12 del migdia del Divendres Sant, més de 1.000 persones, procedents de la província, es donen cita per a expressar el sentiment per l’agonia i la mort de Jesús a través del fragorós so dels seus bombos i tambors. És un acte carregat d’emoció que fa que els carrers del casc antic de l’Alcora s’estremisquen i ressonen amb inusitada força.

En 2012, la “Rompida de la Hora” fou declarada Bé d’Interés Cultural Immaterial de la Comunitat valenciana i es va elevar una sol·licitud a la UNESCO perquè es reconeguera com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, junt amb altres manifestacions similars de l’Aragó, la Comuinitat Valenciana, Castella-la Manxa, Múrcia i Andalusia.

En 2016, es va declarar Festa d’Interés Turístic autonòmic.

A finals de 2018, la UNESCO va declarar la “Rompida de la Hora” Patrimoni Immaterial de la Humanitat.