Tornar

L’Alcora és acceptada com a membre de la Xarxa Mundial de Ciutats de l’Aprenentatge de la UNESCO

L’Alcora celebra una “molt bona” notícia: ha sigut acceptada com a membre de la Xarxa Mundial de Ciutats de l’Aprenentatge de la UNESCO (GNLC). Així, és una de les 55 noves ciutats de tot el món que aquesta setmana s’han sumat a la xarxa per ser considerades “excel·lents exemples” de com l’aprenentatge al llarg de la vida pot convertir-se en una realitat a nivell local.

Amb la seua inclusió, la capital de l’Alcalatén es converteix en la segona ciutat espanyola a formar part d’aquesta “important xarxa mundial”, integrada ara per 230 ciutats provinents de 64 països. La primera localitat espanyola a adherir-se va ser Viladecans.

Com manifesten des de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura, aquestes ciutats “han demostrat que les polítiques i pràctiques eficaces d’aprenentatge al llarg de la vida poden donar suport al desenvolupament de ciutats inclusives, segures, resilients i sostenibles i contribuir a l’Agenda 2030”.

El Govern municipal ha manifestat que “es tracta d’un gran assoliment per als alcorins i alcorines, que posa al nostre poble en el mapa mundial de l’aprenentatge i, sobretot, que obri les portes al desenvolupament d’instruments i eines orientades a potenciar i promoure oportunitats d’aprenentatge a l’Alcora”.

En aquest sentit, és important assenyalar que els membres de la GNLC es beneficien de l’intercanvi de polítiques i pràctiques d’aprenentatge al llarg de la vida amb altres ciutats de la xarxa, del desenvolupament i intercanvi de coneixements sobre els principals desafiaments i solucions, de la participació en iniciatives de capacitació i en esdeveniments regionals i mundials.

L’equip de govern ha destacat com a “fonamental” el “gran treball” realitzat per la professora-investigadora de la Universitat Jaume I, Ana M. Vernia, encarregada de redactar la proposta d’adhesió de l’Alcora a la xarxa de “Learning Cities”.

Cal recordar que Vernia està al capdavant de “Músicas para la vida”, un “destacat projecte” d’aprenentatge que es desenvolupa a l’Alcora i que forma part d’una sèrie d’accions per a les persones majors i vulnerables, que els permet continuar aprenent i formant part de manera activa de la societat, amb qualitat de vida.

L’Institut de la UNESCO per a l’Aprenentatge al llarg de Tota la Vida (UIL), en la seua qualitat de coordinador de la xarxa, va admetre als nous membres després de la seua nominació per part de les comissions nacionals per a la UNESCO dels països corresponents.

El seu director, David Atchoarena, ha donat la benvinguda als nous membres: “Espere amb gran interés treballar amb ells per tal de continuar avançant en el nostre objectiu de garantir l’aprenentatge al llarg de la vida per a tots”.