Tornar

L’Alcora rehabilitarà els forns de la Reial Fàbrica amb Fons FEDER

L’obra, que es licitarà en breu, forma part de l’ambiciós projecte de recuperació i posada en valor de l’emblemàtica manufactura

L’Alcora continua avançant en la recuperació i posada en valor de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda.

Cal recordar que, de les instal·lacions on es va situar l’emblemàtica manufactura, l’Ajuntament de l’Alcora va adquirir entre 2016 i 2017 una gran parcel·la de 9.000 m², iniciant així un ambiciós i necessari projecte per tal de retornar a la societat l’edifici on es va iniciar la història del sector industrial ceràmic de la província de Castelló.

Fins avui s’han dut a terme una sèrie d’intervencions preventives per frenar la deterioració de les instal·lacions i per planificar les futures actuacions arquitectòniques i arqueològiques. Però 2019 serà un any clau en el projecte, perquè començaran a donar els seus fruits les diverses línies de treball que s’han posat en marxa.

D’una banda, es durà a terme la rehabilitació de la zona dels forns moruns de 1798-1805, una de les zones més importants a nivell patrimonial, i el canvi de coberta de la contigua nau de ‘Azulejos BIC’. En breu es licitarà l’obra, amb un pressupost de 531.631,72 €. Aquest projecte es realitzarà amb una subvenció procedent del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i aportacions de la Conselleria de Cultura i la Diputació de Castelló.

D’altra banda, a l’inici d’aquest any es va adjudicar el Pla Director, que inclourà un estudi sobre l’estat actual de la Reial Fàbrica (estudi històric, arqueològic, arquitectònic, patològic, urbanístic, jurídic, paisatgístic…) i una sèrie de propostes d’intervenció: temporització i valoració econòmica de les obres a realitzar, manteniment, conservació, comunicació i difusió, pla d’usos i gestió, etc. Està prevista la seua finalització al juliol de 2019, de manera que en l’exercici 2020 es podran posar en marxa les primeres actuacions previstes en aquest pla.

Així mateix, entre les accions en execució o previstes per als pròxims mesos, es troben la realització d’un model 3D dels forns, per a la seua visita virtual, patrocinat per la Caixa Rural l’Alcora, i la consolidació de les pintures murals de la façana lateral de la Reial Fàbrica, un projecte finançat per la Conselleria de Cultura.

Un altre dels procediments en marxa és el de la seua declaració com a Bé d’Interès Cultural. El 19 de juliol de 2018 es va publicar l’expedient d’incoació, que amb caràcter general suposa la protecció jurídica i administrativa de la Reial Fàbrica. En l’actualitat, incorporats a l’expedient els 2 informes favorables de 2 òrgans consultius de la Conselleria de Cultura, només queda l’últim pas, que és la publicació definitiva de la declaració en el DOGV. T

També és un apartat fonamental en el camí cap a la recuperació de la Reial Fàbrica i tot el que significa per a l’Alcora el treball que s’està realitzant amb els centres escolars. Per a això, s’han creat dos projectes didàctics “La Reial Fàbrica en 2027: recuperem el nostre patrimoni, sumem competències i restem desigualtats” i “Reial Fàbrica: 300 anys d’innovació, memòria i territori”, tots dos subvencionats per la Conselleria d’Educació. Aquests projectes, que finalitzaran en 2020, reuneixen 11 centres de l’Alcora i la comarca.

La campanya informativa i de socialització és també una de les accions prioritàries que s’està realitzant. L’objectiu és fer partícip a tots els agents socials d’aquest projecte tan important per al futur de l’Alcora. Un dels punts àlgids de la campanya ha sigut la posada en marxa del programa MaigCeràmic, que combina conferències, concerts, exposicions, activitats lúdiques, visites guiades, activitats didàctiques, tallers, recreacions…tot en clau ceràmica. Al maig de 2019 se celebrarà la seua tercera edició.

Un altre vessant de la recuperació de la Reial Fàbrica és la creació de productes turístics. En aquest sentit, cal recordar que en 2017 es va senyalitzar la Ruta Urbana del Patrimoni Industrial i en 2018 es va ampliar amb la Ruta Natural del Patrimoni Industrial. Per a 2019 està previst transformar aquesta ruta lineal en una ruta circular, que finalitzarà a la Reial Fàbrica.

Així mateix, pel que respecta a les accions de divulgació/ comunicació, durant l’any 2019 l’Ajuntament continuarà presentat el projecte de recuperació en nombrosos congressos, jornades tècniques i fires, amb la finalitat de donar-lo a conèixer en diferents fòrums professionals i acadèmics.