Tornar

APUNTS DE PATRIMONI CONTRA EL CONFINAMENT #22

REPRESENTACIONS DE SANT VICENT A LA CERÀMICA DE L’ALCORA

Avui, festivitat destacada en el calendari de l’Alcora, no podrem complir amb una de les tradicions més arrelades i antigues del nostre poble: la romeria a Sant Vicent. Però ni les circumstàncies més adverses aconseguiran que oblidem una data tan senyalada i una devoció tan sentida, que a l’Alcora té com a fita històrica la construcció de l’ermita, en 1598. Aprofitant aquesta data, el dia de Sant Vicent d’aquesta estranya primavera en la que tots els dies semblen iguals, volem fer un repàs, sense caure en l’exhaustivitat, en les representacions en ceràmica, al nostre poble, del popular sant valencià.

Començarem, per suposat, per la Reial Fàbrica. Amb un repertori tan extens d’imatges i escenes, religioses, mitològiques, al·legòriques, costumistes, paisatges… sobre tota mena de peces (plaques, plats, taulelleria, sotacopes, gerres, plates…) no podia faltar la representació del nostre sant. Posarem l’exemple de 2 plaques de diferent format, estudiades per Alexius Feit en la seua extraordinària obra “Iconographie de la faïence d’Alcora”. La primera, datada abans de 1737, es conserva al Museu Nacional Adrien Dubouché, de Limoges (França), i és de format vertical octogonal. La segona, ovalada i amb remat superior de rocalla, està elaborada cap a 1750 i pertany a la col·lecció Vicent Ferragud, d’Algemesí (València). També es coneix un estergit, conservat al Museu de Belles Arts de Castelló, del que no s’ha localitzat la placa corresponent, així com un altre gravat i un dibuix en col·leccions privades de l’Alcora (descendents del pintor Vicente Álvaro Ferrando).

Sense eixir de la Reial Fàbrica, en el trànsit entre els segles XVIII i XIX trobem un bell exemple escultòric, policrom, sobre pedestal neoclàssic, obra de Joaquín Ferrer Miñana (1749-1837), que es conserva al Museu Nacional de Ceràmica de València.

Aquest model, que sosté l’evangeli amb el braç esquerre, tindrà un gran èxit a l’Alcora i serà reproduït en nombroses ocasions, fins arribar als nostres dies. Del mateix model és el Sant Vicent que hi ha a la capelleta de la cruïlla de la plaça de la Sang i els carrers del Vall i Sant Vicent (obra de la Reial Fàbrica o d’algun artista format en ella) i també altres exemplars elaborats per Joaquín Rull Conill (1921-1979) i Joaquín Chiva Ferrer (1932-2015), de qui a l’annex fotogràfic presentem 2 obres, una propietat de la família i l’altra pertanyent a la col·lecció de la Caixa Rural de l’Alcora. Joaquín Chiva és net de Joaquín Ferrer Arzo (que ja treballava a la Fàbrica Gran en l’època dels Girona i desprès amb Cristóbal Aicart) i descendent directe de Joaquín Ferrer Miñana, un dels escultors més grans de la Reial Fàbrica, abans esmentat.

El cicle de representacions de Sant Vicent a la ceràmica de l’Alcora el tancarem tornant al format pla, a les composicions de taulell, de la mà (més bé del pinzell) de dos dels més grans ceramistes alcorins de finals del segle XX. A més són obres ubicades a casa del sant, a la seua ermita. Allí trobem un panell pintat per Vicente Gallén, amb el sant en primer plànol i l’ermita alcorina al fons, tot envoltat de rocalles, elements florals i fruites. I per últim, una obra que s’aparta de la iconografia habitual de Sant Vicent, representat quasi sempre en actitud de pronunciar un sermó. Es tracta de l’extraordinari quadre del bateig de Sant, una de les obres cimeres d’Eugenio Ponz, inaugurada en 1987, que representa el nen Vicent Ferrer en el moment de rebre el bateig, amb els “bults” o personatges que en formaven part de l’escena. Per conèixer més d’aquests “bults”, punxeu aquest enllaç https://polipapers.upv.es/index.…/…/article/view/11735/11583

Avui no podrem gaudir de la romeria de Sant Vicent ni del paratge natural que poc a poc va recuperant l’Alcora, però almenys hem pogut conèixer alguna de les representacions que exemplifiquen la devoció del nostre poble per aquest sant tan estimat. Només són unes petites mostres, sabem que n’existeixen moltes més. Per això volem convidar als lectors a compartir amb tots nosaltres altres exemples d’imatges de Sant Vicent en ceràmica, preferentment de l’Alcora: capelleta, retaule, escultura, placa, etc. Qui sap si açò pot ser argument per una futura exposició…