Tornar

El Museu acollirà el XX congrés de l’Associació de Ceramologia

L’Ajuntament de l’Alcora i l’Associació de Ceramologia convoquen el XX Congrés de l’AC en aquesta ciutat, localitat que es distingeix per haver protagonitzat l’episodi de renovació de la ceràmica més singular i de major transcendència en l’Edat Moderna d’Espanya, amb àmplia influència en tot el panorama industrial i tecnològic dels segles XVIII i XIX. La Real Fàbrica del Comte d’Aranda no solament representa la introducció dels ideals de la Il·lustració, la innovació i el canvi tecnològic i d’un nou gust estètic, sinó també la implantació d’un modern model constructiu i d’organització de les instal·lacions que van ser creades en funció d’una producció de major complexitat.
La proposta de realitzar el Congrés de l’AC de l’any 2017 amb aquesta temàtica i a l’Alcora és també una forma de recolzar des d’aquesta associació d’àmbit nacional a l’actual corporació local en la seua iniciativa d’emprendre la rehabilitació de la Real Fàbrica -una vegada que ha adquirit la totalitat de la seua propietat-, mitjançant l’organització d’aquesta trobada d’especialistes i interessats en l’estudi de la ceràmica i la conservació del patrimoni industrial; propiciant la generació del necessari debat i reflexió interdisciplinària que aquest Congrés de ben segur produirà.
Al costat del tema marc de referència, en aquest Congrés també es prestarà especial atenció a l’evolució d’aquests espais de producció durant els segles XVIII i XIX, així com a altres aspectes inèdits de la ceràmica de l’Alcora o les seues influències.

PROGRAMA:

Divendres 8 de desembre
09:00 h. Recepció de congressistes i lliurament de documentació.
09:30 h. Presentació del Congrés, Samuel Falomir Sancho, Alcalde de l’Alcora, i Jaume Coll Conesa, President de l’Associació de Ceramologia.
10:00 h. Primera ponència. Joaquín Cabrera Bachero: L’edifici de la Reial Fàbrica de l’Alcora. Estat actual i perspectives de futur.
11:00 h. Pausa per al cafè.
11:30 h. Visita guiada al Museu de Ceràmica de l’Alcora.
12:30 h. 1ª Sessió de Comunicacions.
Anna Mallol Olivares: L’estudi directe de l’edifici de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda a l’Alcora: els espais de porteria, habitatges i comunicació amb la Casa-Palau.
12:50 h. Ana Oller Jiménez i Teresa Artero Gonell: Els testars de l’Alcora: la seua importància com a font d’informació per a l’estudi de la producció de la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d’Aranda.
13:10 h. Noel Manzanares i Teresa Artero Gonell: La Reial Fàbrica: símbol d’identitat, element per a la cohesió social i oportunitat perquè l’alumnat desenvolupe noves competències.
13.40 h. Eladi Grangel Nebot, Teresa Artero Gonell: Els espais tradicionals de la producció ceràmica a l’Alcora. Del segle XVIII al segle XXI.
14:00 h. Dinar.
16:00 h. Segona Ponència. Alfonso Pleguezuelo: La creació del Centro Cerámica Triana.
17:00 h. 2ª Sessió de Comunicacions.
Sara Soriano, Paloma Berrocal, Víctor Algarra, Diana Sánchez, Jaume Coll i Tato Herrero: La Ceramo. Treballs realitzats i propostes de futur per a un edifici singular de la ciutat de València.
17:25 h. Xavier Laumain i Ángela López Sabater: La fàbrica de mosaics Nolla. Evolució d’uns espais productius del s. XIX per al s. XXI.
17:50 h. Amparo Lozano Sancha: L’antiga fàbrica de pisa de Sant Claudio. Passat, present i futur.
18:15 h. Vicente Prades Albalat: Un exemple de destrucció del patrimoni històric industrial: el cas d’Onda.
18:40 h. Idoia Madariaga, Estibaliz Lama, Nagore Prieto-Taboada i María Dolores Rodríguez Laso: Posada en valor i recuperació del recobriment arquitectònic afectat per grafits en les Galeries de Punta Begoña de Getxo (Bizkaia)
19:15 h. Assemblea General de l’AC (solament per a socis).

Dissabte 9 de desembre
09:30 h. Tercera ponència. Diana Sánchez Mustieles: Un primer pas per a recuperar la Reial Fàbrica de L’Alcora. El Pla Director.
3ª Sessió de Comunicacions.
10:30 h. Vicent Estall i Poles: El patrimoni fabril ceràmic d’Onda. Un paisatge cultural a preservar.
11:00, Pausa per al cafè.
11:30 h. Manuel Roses Artola: La ceràmica de l’Alcora en les cases de la ciutat de Castelló de la Plana durant els segles XVII-XVIII.
11:55 h. Ximo Todolí: Principals sèries decoratives i les seues variants a l’Alcora (1727-1858): Identificació i artífexs.
12:20 h. Josep Antoni Cerdà i Mellado: La pisa fina de l’Alcora: comercialització a Barcelona versus antics privilegis gremials.
12:45 h. Jaume Coll: Pises de l’Alcora i policromas del Barri dels Obradors de Manises. Excavacions 2011-2016.
13:10 h. Josep Pérez Camps, Rafael Requena Díez: La instal·lació de la fàbrica de pisa fina de Vicente Morera a Manises i el seu impacte en la indústria ceràmica d’aquesta localitat a la fi del segle XVIII.
13:35 h. Mercedes González Teruel: El pintor Francisco Dasí i el retrat ceràmic, un exemple de l’oblidada fabricació de ceràmica en la ciutat de València en el segle XIX.
14:00 h. Dinar.
16:00 h. Quarta Ponència. Xavier Rocas: El Terracotta Museu de Ceràmica de la Bisbal. Un museu en contínua actualització.
17:00 h. Conclusions. Mesa amb els ponents.
17:30 h. Presentació de Publicacions:
Joan Vicens, Jaume Coll: “Actes del XIX Congrés de l’AC, Quart, 2016”.
Emili Sempere: Historiografia de la ceràmica espanyola.
Mercedes González: Catàleg exposició “El retrat pintat. Imatge i pintura ceràmica”
Vicent Estall: Catàleg de l’exposició “Enric Mestre. Retrospectiva 1.0”
Jaume Coll: “Punts de vista: ceràmica arquitectònica a Europa. Dos casos d’estudi des de perspectives comunitàries en Burslem i Cabanyal”
19:00 h. Visita a l’exposició de l’empresa Alcora la Il·lustre Ceràmica. Mostra de peces singulars inspirades en la pisa de l’Alcora del segle XVIII.

Diumenge 10 de desembre: Visites d’interès ceramològic.
9:30 – 13:00 h.
Visita guiada a la Capella de Marco i el seu paviment i sòcols de taulelleria del segle XVIII.
Visita guiada (en exclusiva per als inscrits al congrés) a l’edifici de la Real Fàbrica de Ceràmica del Comte d’Aranda i, especialment, als tres forns de principis del s. XIX que es conserven complets.
14:00 h. Esmorzar.
16:00h. Visita guiada a l’exposició: Enric Mestre. Retrospectiva, 1.0 en el Museu del Taulell “Manolo Safont”, Onda.