Gerra

Autor: Reial Fàbrica del Comte d’Aranda (l’Alcora)

Objecte:

Descripció: Gerra | Pisa | Sèrie de rocalla | c.1784 | Alt. 17’5 cm | Ø10’5 cm.
Cos globular, coll cilíndric amb bec de pessic, peu de copa i nansa de perfil en S. Decorada totalment. El plafó principal ocupa tot el coll i panxa, i està emmarcat per un doble perfilat ocre baix la vora i una garlanda a la part inferior del cos. Entre rocalles i rams floras se succeeixen diversos motius: un cèrvol (en realitat, es tracta del mateix animal de la gerra núm.23, però en aquest cas amb cornamenta de cèrvid), una torrassa artillada, dos vaixells sobre el mar, un majestuós edifici fortificat envoltat d’arbres del qual brollen fonts, sortidors i cascades, un bust femení sobre una arquitectura d’aire renaixentista, més edificis i vaixells… Com a la gerra anterior, una au sosté amb el seu bec un filacteri amb llegenda de propietat: “Soy de Jasinta Valént y Antonio Pau.”. Completa la decoració un motiu de rocalla esquemàtica i garlanda entrellaçades al peu, i una sèrie de motius longitudinals emmarcats per línies de perles i traços fins a la nansa.
A la base, marca de fàbrica (A) pintada en ocre, i la llegenda en manganès “Su valor un duro”, terme aplicat al segle XVIII a la moneda de 8 reals o real de vuit.
Aquesta gerra i l’anterior suposen un compendi dels motius que acompanyaren a la decoració de rocalles durant la segona meitat del segle XVIII: edificis, marines, vaixells, canyons, gossos, sol, bustos, fonts i cascades… A finals de la centúria (ambdues peces estàn marcades amb l’A i, per tant, són posteriors a 1784) tots aquestos elements segueixen gaudint de la consideració del públic i són combinats primorosament en alguns objectes especials, com aquesta parella de gerres d’encàrreg.

Dimensions: Alt. 17’5 cm | Ø10’5 cm.

Cronologia: s.XVIII

Inventari: mca-533