Gerra

Autor: Reial Fàbrica del Comte d’Aranda (l’Alcora)

Objecte:

Descripció: gerra | Pisa | Sèrie de rocalla | c.1784 | Alt. 17’5 cm | Ø10’5 cm.
Cos globular, coll cilíndric amb bec de pessic, peu de copa i nansa de perfil en S. Decorada totalment. El plafó principal ocupa tot el coll i la panxa i està emmarcat per un doble perfilat ocre baix la vora i una garlanda a la part inferior del cos. Entre rocalles i rams florls, se succeeixen diversos motius: un cérvol (en realitat, es tracta del mateix animal de la gerra núm.23, però en aquest cas amb cornamenta de cèrvid); una torrassa artillada; dos vaixells sobre el mar; un majestuós edifici fortificat, envoltat d’arbres, del qual brollen fonts, sortidors i cascades; un bust femení sobre una arquitectura d’aire renaixentista; més edificis i vaixells… Com a la gerra anterior, una au sosté amb el seu bec un filacteri amb una llegenda de propietat: “Soy de Jasinta Valént y Antonio Pau.” Completa la decoració un motiu de rocalla esquemàtica i garlanda entrellaçada al peu i una sèrie de motius longitudinals emmarcats per línies de perles i traços fins a la nansa.
A la base, marca de fàbrica (A) pintada en ocre i la llegenda en manganès: “Su valor un duro”. Expressió aquesta que, en el segle XVIII, s’aplicava a la moneda de 8 reals, o real de vuit.
Aquesta gerra i l’anterior suposen un compendi dels motius que acompanyaren la decoració de rocalles durant la segona meitat del segle XVIII: edificis, marines, vaixells, canons, gossos, sols, bustos, fonts i cascades… A finals de la centúria (ambdues peces estan marcades amb l’A i, per tant, són posteriors a 1784), tots aquests elements segueixen gaudint de la consideració del públic i són combinats primorosament amb alguns objectes especials, com aquesta parella de gerres d’encàrrec.

Dimensions: Alt. 17’5 cm | Ø10’5 cm

Cronologia: s.XVIII

Inventari: mca-533