FIRA DEL MUSSOL

La Fira del Mussol se celebra el diumenge posterior al 10 d’octubre i se situa en l’avinguda General Michavila i els carrers veïns.

La Fira del Mussol data de 1843. El 25 de març d’aquest any, la Diputació Provincial de Castelló concedeix l’autorització a l’Ajuntament de l’Alcora perquè celebre esta singular fira els primers dies d’octubre. El seu nom fa referència als mussols que s’usaven per a la pràctica del parany, modalitat cinegètica per a la caça de tords molt arrelada en l’Alcora. En origen, se celebrava durant diverses jornades, en cada una de les quals es ressaltava una especialització o un producte: 1a, roba; 2a, saladures; 3a, ramaderia; 4a, caça (prioritàriament, el parany); agrícultura; comestibles; etc.

El progrés i la millora econòmica provoquen un daltabaix en els gustos i els costums, i això quasi fulmina la nostra tradicional fira. Primer va passar de set a cinc dies i, en el 1900, la seua durada ja tot just era de tres jornades. Ara només ens queda un dia de fira, unit inexorablement al descans dominical, perquè el calendari també va passar de rural a industrial.

Hui és un concorregut mercat popular en què destaquen l’artesania i els productes gastronòmics de qualitat. Amb el temps, la fira ha perdut la seua finalitat fundacional, però s’ha transformat en un dels dies de major animació i activitat comercial en l’Alcora.

En els últims anys, s’està potenciant la presència d’expositors d’artesania, la qual cosa està donant una espenta encara major, si és possible, a aquesta popular i concurrida jornada.