Tornar
CARTELL MOCADORÁ 2021

Lliurament del premi del disseny de l’edició XX de la Mocadorà, una edició que de nou no es podrà celebrar amb normalitat per les mesures preses per la COVID

El dimecres dia 3 de març es va realitzar el lliurament del premi del disseny de la Mocadorà de l’any 2021. La guanyadora, que ja ha sigut premiada en més ocasions, va ser Fàtima Giménez Miralles de la Foya. Ella sap el que és guanyar en molts concursos de cartells que es realitzen en diferents pobles i ciutats d’Espanya.

El mocador està dissenyat i replet de colors i paraules que fan al·lusió al costum alcorí que se celebra el dia de Sant Vicent a l’Alcora i que consisteix a regalar un mocador a la persona estimada.

Cada any el mocador és diferent i es realitza un concurs per a triar el disseny, en l’actualitat i fins a finals d’abril es poden presentar dissenys per al mocador de l’any 2022, les bases estan a la pàgina de Facebook LA MOCADORA DE SANT VICENT.

Si bé l’any passat ja no es va poder muntar la parada a Sant Vicent per la COVID i enguany tampoc es realitzarà en el citat lloc, ens compta un dels organitzadors que han apostat molt fort en el costum. A més del mocador es pot adquirir la bossa, el ventall i la novetat d’enguany que és el mocadoret (les seues dimensions són molt més xicotetes que les del mocador).

Enrique Salvador és un pilar fonamental en el costum de la Mocadorà i compta amb el suport de membres de l’Associació de Veïns del Barri la Sang i de persones que acudeixen a la crida el dia de la festivitat.

Ens conta que el costum es va recuperar l’any 2002 i que per tant enguany és la XX edició de la Mocadorà. Per a celebrar-ho també es col·locarà en la paret d’una casa del barri la Sang un taulell pintat a mà per la ceramista local Merche Miralles.

Per a dur a terme el costum es compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, de la Diputació Provincial de Castelló, de l’Ajuntament de l’Alcora, de la Caixa Rural San José de l’Alcora, de la coordinadora de l’Alcalatén i de l’Associació de Veïns del Barri La Sang, presidida per Enrique Salvador.

“Sant Valentín per als americans, Sant Vicent per als alcorins”, aquesta és una de les múltiples cobles referents a la Mocadorà. Una altra també molt coneguda és “Segón dilluns de Pasqua, festivitat de Sant Vicent, a l’Alcora són tipiques les panades i fer mocadorà”. La panada és el producte típic del dia de Sant Vicent i enguany per a dignificar-la més encara, Pastisseria l’Artesana oferirà als seus clients la panada a l’interior d’una caixa que portarà incorporada la cobla abans citada.

Esmentar que es tracta d’un costum que ja es realitzava fa més de 100 anys a l’Alcora, que es va deixar de celebrar i que ara compta amb molta força. Antigament l’home adquiria els dolços i els oferia amb el seu mocador a la persona estimada (era com una declaració d’amor); en l’actualitat el que s’ofereix és el mocador. Els costums o es van adaptant o moren amb el temps. La “MOCADORÀ” continua viva a l’Alcora.

 Lliurament del premi del disseny de la Mocadorà