Tornar

Llum verda per a iniciar la licitació de la rehabilitació de La Muy Noble i creació de la nova biblioteca

Es tracta de la primera actuació dins de l’ambiciós projecte de la Casa de la Cultura i està previst que comence el pròxim mes de desembre

Principals objectius: oferir a la població un espai adequat per a la lectura i l’estudi i posar en valor el passat històric d’aquest edifici tan significatiu

L’Ajuntament ha aconseguit una subvenció de 624.385,73 euros de fons europeus

S’acosta l’inici d’un dels projectes més ambiciosos plantejats per l’Ajuntament de l’Alcora per als pròxims anys: la Casa de la Cultura. El Ple va aprovar ahir la despesa pluriennal de la primera actuació -pas previ necessari per a l’inici de la licitació- que consistirà en la rehabilitació de l’antiga seu de la Muy Noble per a la creació de la nova biblioteca municipal.

El pressupost ascendeix a 1.258.431,52 €, a distribuir en 2 anualitats: 47.961,34 € en 2023 i 1.210.470,18 € en 2024. Cal destacar que l’Ajuntament ha aconseguit una subvenció de 624.385,73 euros de fons europeus, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, per a aquest primer projecte de la Casa de la Cultura.

Si no hi ha cap contratemps, l’any que ve per aquestes dates (entre finals de setembre i principis d’octubre de 2024) l’Alcora tindrà llista la seua nova biblioteca, les obres de la qual està previst que comencen en el pròxim mes de desembre.

Entre els objectius de l’actuació, destaquen, dotar a la biblioteca dels equipaments necessaris per a oferir a la població un espai adequat per a la lectura i l’estudi i posar en valor el passat històric d’aquest edifici tan significatiu mitjançant una actuació integral que promoga el respecte pel patrimoni històric.

Comptarà amb dues plantes i estarà integrada per: espai d’informació, sala de lectura, sala d’estudi, biblioteca infantil, sala d’ordinadors, hemeroteca, cabines de treball, depòsit, arxiu històric, espai plurifuncional, magatzem, lavabos…

El projecte persegueix també servir d’exemple en l’àmbit de l’eficiència energètica, convertint-se en edifici singular de consum quasi nul, aportar un nou punt d’interés, tant en les rutes turístiques de l’Alcora com en els llocs de valor cultural i identitari dels alcorins i alcorines, i articular i regenerar l’entorn urbà immediat.

Més i millors serveis

L’actuació permetrà, a més, millorar els serveis i activitats que s’ofereixen en el Casal Jove, ja que es traslladarà a l’actual edifici de la biblioteca, molt més espaiós, i crear un centre de formació en l’actual Casal Jove.

Cal recordar que l’Ajuntament va adquirir a la fi de 2020 l’edifici que va albergar una de les fàbriques artesanals de ceràmica més emblemàtiques de la província, La Muy Noble y Artística Ceràmica de l’Alcora, d’aproximadament 1.200 m², que es connectarà amb el magatzem municipal, per a rehabilitar-lo i convertir-lo en la Casa de la Cultura de la localitat, un destacat projecte orientat a donar resposta a diferents necessitats actuals de la població, tant culturals com formatives.

A més de millorar la biblioteca, servirà per a solucionar el problema d’espai que té ara l’Escola de Música, ja que passarà a situar-se a la Casa de la Cultura, que a més comptarà amb un local d’assaig i de concerts per a la banda de música.

També albergarà un auditori amb capacitat per a 500 persones, que permetrà ampliar i enriquir l’oferta cultural que s’ofereix a la població, l’Escola Oficial d’Idiomes, els tallers de l’Escola per a Persones Adultes, cafeteria, oficines municipals i un espai d’interpretació.