GASTRONOMIA

Especialitats gastronòmiques.

Per la seva especial ubicació a mig camí entre la costa i l’interior muntanyós, la gastronomia de l’Alcora gaudeix d’una gran varietat i s’enriqueix d’elements procedents d’aquests dos grans dominis geogràfics. Així, s’elaboren les típiques paelles i arrossos, carns i peixos, plats de cullera típics de l’interior com les patates a la alcorina, ajoarriero, conill o llebre amb caragols, o tombet, elaborat a base de carn. Sense oblidar-nos de la deliciosa carn a la brasa especialment de xai criat a les nostres muntanyes i acompanyada del popular all i oli.

Des de sempre i a tot arreu, la gastronomia està vinculada al calendari festiu, ja que des de temps remots és costum trobar-se al voltant d’una taula amb amics, familiars o veïns, per a qualsevol celebració. L’Alcora també posseeix alguns plats i postres específics de determinades dates, com l’arròs amb pilotes de Nadal, o l’olleta de dijuni i l’olleta de cardets de Quaresma, que respecten l’abstinència pròpia d’aquest període del calendari. També les festes més assenyalades tenen el seu propi producte gastronòmic, com el prim de Sant Antoni (característica coca a base de farina, sucre, oli i aiguardent), el rotllo del Dilluns de Pasqua (del qual es reparteixen 7.000 unitats i que dóna nom a aquesta festa local: el Dia del Rotllo), la mona de Pasqua (a l’Alcora és típic menjar-la el Dia de la Dobla) o les panaes de Sant Vicent (amb carn magra, espinacs, llonganissa, ou dur i pinyons).

Altres productes relacionats amb determinades temporades són les figues albardaes (hivern, i molt especialment en les festes nadalenques) i el mostillo, que s’elabora i consumeix a la tardor, en record dels temps en què l’Alcora produïa vi. I què dir de la coca fullà…?, una de les principals especialitats de la rebosteria alcorina, de senzilla recepta (aigua, farina, oli, sucre i llimona) que s’elabora doblant múltiples vegades la massa sobre si mateixa, de manera que en partir la coca s’aprecien tantes capes com vegades s’ha realitzat aquest procediment.