Gastronomía

Especialitats gastronòmiques.

Por su especial ubicación, a medio camino entre la costa y el interior montañoso, la gastronomía de l'Alcora disfruta de una gran variedad y se enriquece de elementos procedentes de estos dos grandes dominios geográficos. Así, se elaboran las típicas paellas y arroces, carnes, peces y platos de cuchara típicos del interior.

Des de sempre i a tot arreu, la gastronomia està vinculada al calendari festiu, ja que des de temps remots és costum trobar-se al voltant d’una taula amb amics, familiars o veïns, per a qualsevol celebració. L’Alcora també posseeix alguns plats i postres específics de determinades dates, com l’arròs amb pilotes de Nadal, o l’olleta de dijuni i l’olleta de cardets de Quaresma, que respecten l’abstinència pròpia d’aquest període del calendari. També les festes més assenyalades tenen el seu propi producte gastronòmic, com el prim de Sant Antoni (característica coca a base de farina, sucre, oli i aiguardent), el rotllo del Dilluns de Pasqua (del qual es reparteixen 7.000 unitats i que dóna nom a aquesta festa local: el Dia del Rotllo), la mona de Pasqua (a l’Alcora és típic menjar-la el Dia de la Dobla) o les panaes de Sant Vicent (amb carn magra, espinacs, llonganissa, ou dur i pinyons).

Altres productes relacionats amb determinades temporades són les figues albardaes (hivern, i molt especialment en les festes nadalenques) i el mostillo, que s’elabora i consumeix a la tardor, en record dels temps en què l’Alcora produïa vi. I què dir de la coca fullà…?, una de les principals especialitats de la rebosteria alcorina, de senzilla recepta (aigua, farina, oli, sucre i llimona) que s’elabora doblant múltiples vegades la massa sobre si mateixa, de manera que en partir la coca s’aprecien tantes capes com vegades s’ha realitzat aquest procediment.