Tornar

Arranca la rehabilitació de l’edifici fundacional de la Reial Fàbrica de l’Alcora

Amb aquesta intervenció es produirà un impacte positiu i regenerador i suposarà una clara millora en l’entorn amb la recuperació de la façana original

L’Ajuntament ha aconseguit una triple ajuda per valor de 340.000 euros (Generalitat, Diputació i Grupo Torrecid) per a l’actuació

L’Alcora fa un altre important pas endavant en la recuperació i posada en valor de la seua joia patrimonial: la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda. Aquesta setmana ha arrancat la primera intervenció per a la rehabilitació de la zona fundacional, projecte adjudicat per 446.673.55 euros a l’empresa BECSA, SA.

Cal recordar que l’Ajuntament ha aconseguit captar 340.000 euros per a aquesta actuació: 150.000 euros de la Generalitat Valenciana, 100.000 euros de la Diputació de Castelló i 90.000 euros del Grupo Torrecid.

Projecte en la zona fundacional de la Real Fàbrica

Després de la rehabilitació de la Nau dels Forns, oberta al públic des d’abril de 2021, el següent gran objectiu és recuperar la zona fundacional de la fàbrica.

Es tracta de l’espai més sensible del conjunt, a l’ésser el de major antiguitat, amb revestiments i pintures històriques, i requereix d’una actuació de rehabilitació integral per a convertir l’edifici en un lloc visitable, d’ús sociocultural i de projecció nacional i fins i tot internacional, donat el seu paper preeminent en la història de la ceràmica espanyola. Això es realitzarà en diverses fases.

La primera actuació, ja en marxa, està dirigida a garantir la seguretat i la conservació dels elements estructurals de l’edifici i inclou també la rehabilitació de la façana de l’avinguda Castelló amb la recuperació dels buits originals per a mostrar la imatge original.

Com ha explicat l’alcalde, Samuel Falomir, amb aquesta intervenció es produirà “un impacte molt positiu i regenerador” i suposarà “una clara millora en l’entorn”, ja que “es retornarà la composició original de la Reial Fàbrica a la façana principal i es rehabilitarà la coberta de manera que quede totalment estanca i presente condicions de seguretat”.

Així, el projecte contempla l’eliminació d’elements impropis que impedeixen la lectura de la configuració inicial de l’immoble primitiu, la consolidació dels elements estructurals per a dotar a l’edifici de les condicions òptimes d’estabilitat, l’esmena de patologies existents en l’actualitat detectades en els diversos elements constructius i la rehabilitació i recuperació de la coberta que alberga la zona fundacional.

“Aquest projecte s’emmarca dins de la recuperació i posada en valor de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda en la qual portem immersos des de 2016. Conforme anem aconseguint més finançament, continuarem avançant en aquest ambiciós projecte per a tornar a posar la ‘Fàbrica Gran’ al servei del poble i convertir-la en un gran centre cultural al voltant de la ceràmica, des del punt de vista de la seua història, la seua producció i interpretació”, ha destacat el primer edil alcorí.