Tornar

El ple aprova per unanimitat sol·licitar la declaració de la processó del Crist com a Bé de Rellevància Local

L’Ajuntament de l’Alcora vol enaltir i posar en valor l’emblemàtica processó en honor al Santíssim Crist del Calvari, acte central de les festes majors de la localitat amb més de tres segles d’antiguitat. Per a això, s’ha marcat com a objectiu l’obtenció de la seua declaració com a Bé de Rellevància Local de la Comunitat Valenciana.

Com a primer pas, la regidora de Cultura, Ana Huguet, va sol·licitar al cronista oficial, José Manuel Puchol, la confecció d’un informe-expedient que servira com a base documental i fonament de la petició.

Puchol va acceptar l’encàrrec i va elaborar un complet i minuciós document en el qual recapta tota la informació per a constatar que la processó alcorina compleix les característiques necessàries per a aconseguir aquest títol honorífic en consideració a l’antiguitat i la importància d’aquesta manifestació cultural i la seua especial imbricació en el patrimoni cultural del municipi.

Ahir es va produir un altre important avanç en el procés, el ple de l’Ajuntament de l’Alcora va aprovar per unanimitat sol·licitar aquesta distinció a la Conselleria de Cultura.

Es tracta, segons ha destacat l’alcalde, Samuel Falomir, d’un pas “molt important per a protegir la nostra benvolguda processó, sens dubte, una de les més històriques i multitudinàries de la província de Castelló”. El primer edil ha lloat “la implicació i l’exhaustiu treball que desenvolupa Puchol com a cronista per a la protecció i posada en valor de les nostres arrelades tradicions”.

Una tradició de més de 300 anys d’antiguitat

José Manuel Puchol detalla en el seu informe que la processó en honor al Santíssim Crist del Calvari és una celebració alcorina de més de tres segles d’antiguitat.

La tradició conta que a la fi del segle XVII van arribar a l’Alcora dos pelegrins que vestien l’hàbit de Sant Roc. Van travessar el portal que existia entre el que va ser l’edifici de la Hermandad de Labradores i la casa de la família Palomo (carrer Moliners). Van demanar posada a la casa situada en el número 9 de l’actual carrer Costera de l’Advocat, on vivien Cristóbal Gascó i Vicenta Paús.

Segons el relat, aquell era un dia “de gossos” per l’adversa meteorologia. En veure als pelegrins van tindre compassió i els van oferir menjar i posada. L’endemà, Cristóbal i Vicenta es van estranyar perquè els seus hostes no eixien de l’habitació. Els van cridar i no van obtindre resposta. Van informar les autoritats que en acudir a l’avís van descobrir que l’estada estava tancada per dins. Van forçar la porta i en accedir a l’interior es van trobar un llit sense utilitzar i sobre una taula, recolzada sobre el mur, una talla de Crist sobre una creu de fusta amb un pergamí que resava: “Vinc a habitar amb vosaltres”. Les autoritats van considerar que l’aparició mereixia honors. Van construir una ermita al peu de Sant Cristòfol i l’últim diumenge d’agost de 1698 allí es va emportar en processó la imatge.