Tornar

L’Alcora apel·la a la humanitat, responsabilitat i consciència ciutadana per a frenar l’abandó animal

Darrere de cada gos trobat al carrer hi ha una història. La majoria tenen o van tindre una família i el seu abandó és conseqüència directa de les decisions irresponsables de les persones quant a tinença d’animals.

A l’Alcora s’han rescatat en els últims 3 anys (des de maig de 2021) més de 300 animals, gossos i gats, principalment, i també una egua la setmana passada.

Davant una realitat “inassumible, tant moral com econòmicament” avalada per les dades, l’Ajuntament, a través de l’àrea de Benestar Animal encapçalada per Tica Pons, ha impulsat una campanya en la qual apel·la a la humanitat, la responsabilitat i la consciència ciutadana per a frenar l’abandó animal. “Les protectores i les cases d’acolliment estan realitzant una labor excepcional, però estan col·lapsades”, ha advertit Pons en l’acte de presentació de la iniciativa, celebrat aquesta vesprada en la plaça de l’Ajuntament.

Molts dels animals rescatats presenten signes de maltractament i alguns acaben morint, com és el cas recent de Balto, gos que forma part de la imatge de la campanya per a visibilitzar la crueltat que hi ha darrere de l’abandó”.

En paraules de Pons: “Per a ningú és obligatori tindre un gos o un gat. Per això, els qui decidixen obrir-los la seua llar, han de ser molt conscients que darrere hi ha una responsabilitat irrenunciable i per a tota la seua vida, que es traduïx en temps, dedicació, despeses, canvis de plans…”. Així, la regidora ha insistit que “la decisió mai ha de ser un capritx ni un premi”.

A més d’apel·lar a la responsabilitat, Pons ha recordat que l’abandó és una de les actuacions per les quals es pot sancionar després de l’entrada en vigor de la llei de protecció dels drets i el benestar dels animals. Segons la norma, abandonar a un o més animals protegits per aquesta llei es considera una infracció greu, amb multes que poden arribar als 50.000 euros. “Serem inflexibles en l’aplicació de la llei”, ha destacat.

La regidora ha recordat que Espanya és un dels llocs d’Europa on es produïx més abandó animal. “Les dades parlen per si soles, per la qual cosa les campanyes de conscienciació i sensibilització són fonamentals per a previndre-ho”.

Afortunadament, les persones amants dels animals i les que conviuen amb ells de manera responsable i vetlant pel seu benestar són la majoria”. Sobre aquest tema, Pons ha assenyalat que “cada vegada són més els veïns i veïnes que denuncien i ens avisen quan presencien maltractament i abandó animal”. Pel que, “aquestes campanyes van dirigides al percentatge de la població que encara veuen el fet de tindre un animal com un joc i practiquen conductes incíviques”.

Entre tots lluitem contra el maltractament i l’abandó animal. Tant de bo arribem a fer realitat el títol d’aquesta campanya ‘l’Alcora no abandona’, ha conclòs.

El de l’Alcora és un consistori molt compromés i sensibilitzat amb la protecció dels animals i la seua tinença responsable. Cal recordar que la capital de l’Alcalatén va ser el primer municipi de la província, i un dels primers de la Comunitat Valenciana, a adjudicar a una associació protectora el servici de recollida, trasllat, custòdia manteniment i gestió de les adopcions d’animals de companyia abandonats, perduts o decomissats.