Tornar

L’Alcora avança en la recuperació de la Torre del Repés amb la restauració de la torreta del rellotge

El projecte, ja adjudicat, començarà en breu. Prèviament s’està duent a terme el soterrament del cablejat elèctric

En una primera intervenció s’ha realitzat la consolidació de la coberta i la rehabilitació de les parets exteriors per a frenar el procés de degradació

L’Ajuntament de l’Alcora continua avançant en la posada en valor de la històrica Torre del Repés, un dels vestigis més destacats de les muralles de la localitat, juntament amb els portals de Verdera i Marco.

Amb el pas del temps, aquesta edificació medieval, que ha perviscut fins als nostres dies, ha anat emmotlant la seua forma i funció a les diferents necessitats que la societat alcorina requeria.

L’alcalde, Samuel Falomir, ha destacat que “ens hem proposat anar sumant actuacions fins a completar la recuperació d’aquest emblemàtic immoble amb la finalitat de posar-lo a la disposició de veïns i visitants i guanyar un nou atractiu ”.

S’ha optat per una intervenció que resulte mínimament invasiva, mostrant els elements propis de la construcció primitiva, i els que, incorporats amb posterioritat, disposen de valor cultural i històric.

Procés de rehabilitació

L’any passat, l’Ajuntament de l’Alcora va impulsar la primera actuació, consistent en la consolidació de la coberta i la rehabilitació de les parets externes, amb una inversió de 47.870 euros.

Falomir ha destacat que “era necessari frenar el procés de degradació que presentava la torre abans que l’edificació i els seus elements arribaren a un estat irrecuperable”. A més, “amb l’objectiu de mostrar el paràmetre original, s’han rehabilitat els murs de maçoneria, eliminant els revestiments afegits impropis i deixant vistos els diferents aparells de pedra que conformen els seus murs”.

En l’actualitat, s’està duent a terme el soterrament del cablejat elèctric, la qual cosa suposarà un canvi “molt positiu” a l’entorn del monument.

I, quan acabe aquesta actuació, tal com ha informat el primer edil, començarà un nou projecte, la restauració de la torreta del rellotge, situada en la part superior de la Torre del Repés, en el terrat del bastió primitiu.

En la zona inferior de la torre-rellotge, de planta quadrangular i dos pisos, s’allotja la maquinària i tres esferes en els seus costats, i en la superior la campana que dona toc d’hores i mitjanes.

El projecte, adjudicat per 20.000 euros a l’empresa Vipecons, té un objectiu doble: detindre la degradació de la torreta i aportar una solució que impedisca el pas de l’aigua al seu interior, ja que el mal estat provoca l’entrada d’aigua i afecta als mecanismes del rellotge en èpoques de fortes pluges.