Tornar

L’Alcora presumeix en Fitur d’una Setmana Santa ‘única’ amb la Rompida de la Hora i el Rotllo com a reclams

L’Ajuntament de l’Alcora ha portat fins a Fitur els encants de les seues celebracions més populars i turístiques: Setmana Santa i Pasqua. I és que la capital de l’Alcalatén les viu d’una manera molt especial, amb uns actes genuïns i de gran importància popular que els atorguen un caràcter distintiu.

L’alcalde, Samuel Falomir, i el regidor de Cultura i Turisme, Carlos Esteban, han sigut els encarregats de promocionar-los en la roda de premsa celebrada aquesta vesprada en el recinte firal d’Ifema.

Tots dos han destacat que, amb tan sols dos dies pel mig, l’Alcora acull dos esdeveniments declarats d’interés turístic: la Rompida de la Hora (Divendres Sant) i la Festa del Rotllo (Dilluns de Pasqua).

Rompida de la Hora

L’esdeveniment més conegut és la Rompida de la Hora, declarada Patrimoni Cultural de la Humanitat per la Unesco, Festa d’Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana i Bé d’Interés Cultural Immaterial.

Amb el temps s’ha constituït com l’acte més atraient de la Setmana Santa de l’Alcora, per ser especial, únic i pioner en tota la Comunitat Valenciana.

Cada Divendres Sant, a les 12 hores, l’Alcora vibra quan centenars de tambors es reunixen a la Plaça d’Espanya i retrunyixen a l’uníson, esquinçant el cel, simulant amb redoblaments els trastorns i el cataclisme que va patir la terra quan Crist va morir. Cada any, una personalitat del món polític o social és convidada per a iniciar la Rompida.

En la capital de l’Alcalatén existixen quatre confraries: el Santo Sepulcro, el Nazareno, la la Virgen de los Dolores i la del Santísimo Cristo del Calvario.

En la Rompida de la Hora, els membres de les diferents confraries participants s’entremesclen els uns amb els altres sense cap distinció simbolitzant una vertadera unió i agermanament entre tots els tamboriners i bombistes.

Cal destacar que és un acte impulsat i organitzat, des que es va iniciar en 1991, per la Hermandad del Santísimo Cristo del Calvario, creada l’any 1976 per uns entusiastes joves estudiants i que ja en els seus primers anys va revitalitzar la Setmana Santa alcorina.

En 1982 va nàixer la seua Secció Interna de Tambors, grup que, a poc a poc, va anar consolidant-se i agafant fama fins a arribar a formar part de ple dret en el Consorcio Nacional de los Pueblos del Tambor de España, un privilegi que molt pocs pobles ostenten. I és que cal no oblidar que l’Alcora ha sigut el motor dels tambors a la província de Castelló. Sense tindre gran tradició tamborinera, ha sabut fer-se un buit entre els grans pobles amb tradició a base de treball, il·lusió i entusiasme.

Peça clau en el desenvolupament del tambor en el municipi està sent la creació en 2004 de l’Associació Cultural ‘l’Alcora Tambor’, que aglutina a tots els tamboriners de la localitat sota un sol so i estendard: el tambor.

Festa del Rotllo

Una de les tradicions més significatives de la localitat és, sens dubte, la Romeria del Rotllo, amb quasi 270 anys d’història, reconeguda amb la distinció de Festa d’Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana. Es tracta d’una celebració molt arrelada en el sentiment popular, que cada any congrega a multitud de persones provinents de l’Alcalatén i comarques confrontants.

Segons la tradició oral i escrita, l’origen d’aquesta singular romeria estaria en una important sequera que va patir l’Alcora. Este fet va fer que es decidira pregar per a demanar la pluja, organitzant una excepcional romeria a l’ermitori de Sant Cristòfol. Com la necessitat va quedar resolta amb abundant aigua, es va acordar celebrar-la tots els anys. Aquesta antiga tradició va ser creada a mitjan segle XVIII i la seua celebració de cicle anual va quedar unida al dilluns de Pasqua.

La romeria es reunix a la plaça de l’Església per a traslladar-se, posteriorment, fins a l’ermita de Sant Cristòfol. Al retorn, les autoritats, convidats i els ‘angelets’ els esperen al

peu del Calvari i es dirigixen cap a l’església parroquial on es procedix al repartiment del rotllo.

L’endemà, centenars de veïns de l’Alcora i localitats pròximes participen en la tradicional ‘Dobla’ en l’ermita de Sant Cristòfol, on es repartix de nou rotllos i es viu una jornada de germanor en un dels paratges més emblemàtics de la localitat.

A més de les emotives processons, un altre esdeveniment destacat és el pelegrinatge per les ermites de l’Alcora, que cada any recorre les principals ermites de la localitat.

Així mateix, cal esmentar la celebració de la Pasqua Taurina, en la qual s’exhibixen vaques i bous per al delit de tots els aficionats a aquesta festa. El ‘Mesón Gastronómico’ i la Carpa Musical completen l’oferta d’un cap de setmana replet d’activitat.

També és notable la celebració de l’antiquíssima romeria de Sant Vicent Ferrer, una festivitat que inclou el concert de l’Agrupació Musical l’Alcalatén i la ‘mocadorà’ en els limítrofs de l’ermita. Tradició aquesta última que el temps va relegar a l’oblit i va ser recuperada per la Coordinadora d’Associacions Culturals l’Alcalatén i els Barris de l’Alcora l’any 2002