Tornar

Rècua Arriera, fogueres, prims i música per a celebrar Sant Antoni a l’Alcora

L’Alcora té tot llest per a la celebració de Sant Antoni Abat el pròxim 20 de gener.

Es tracta d’una festivitat que té una gran tradició i notables singularitats a la localitat. Una d’elles és que, mentre que en la majoria dels municipis de la província es construïx una única foguera, en la vila ceramista cada barri compta amb pròpia foguera, que són visitades per la comitiva oficial després de la benedicció dels animals. Enguany s’ha demanat permís al consistori per a encendre al voltant de 52 fogueres.

Cada edició és una associació, entitat, col·lectiu… el que s’encarrega de preparar la festa. En la present ha sigut l’Associació de Pares, Antigues Alumnes i Personal del Col·legi Puértolas Pardo la que s’ha oferit per a estar al capdavant de l’organització, amb la col·laboració de l’Ajuntament i de la Caixa Rural de l’Alcora.

“Els més xicotets encapçalaran la processó des del centre educatiu fins a la plaça de l’Església per a veure la benedicció dels animals i els més majors acompanyaran a la Rècua durant el recorregut”, han explicat des de l’associació, destacant que “és molt important que els nostres fills i filles i alumnat sàpien mantindre vives i respectar les tradicions que fan gran el nostre poble”.

La programació començarà a les 13.00 hores amb la benedicció dels prims, xicotetes coques fetes amb farina, sucre, aiguardent i oli d’oliva, que s’entregaran a la vesprada, a les 20.30 hores, en el col·legi Puértolas Pardo. Els organitzadors han encarregat 8.000 d’aquests tradicionals dolços per a repartir entre els participants en la celebració.

Els animals seran els protagonistes de la jornada dedicada al seu sant protector. La benedicció tindrà lloc a les 18.30 hores en la plaça de l’Església. El clamorós ‘Vítol a Sant Antoni’ emmarca tota la protecció i clemència sol·lícita, per a animals i genets.

L’acte cim de la programació festiva és la matxà i, singularment a l’Alcora, el més destacable és l’autòctona Rècua Arriera, que desfila integrada en la cèlebre processó juntament amb la resta dels animals.

La comitiva o matxà rememora la secular rècua, que en el segle XVIII s’encarregava de transportar les benvolgudes peces ceràmiques de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda per tota la geografia espanyola. Una tradició de tal magnitud que fins i tot Goya la va immortalitzar en el seu quadre El Cacharrero, exposat en el Museu del Prado de Madrid.

La festa s’allargarà fins a la matinada amb la celebració d’una discomòbil en la Pista Jardí.

Sant Antoni se celebra també en les dues pedanies alcorines, Araia i la Foia de l’Alcalatén.

Exposició Rècua Arriera

Dissabte passat, dia 13 de gener, es va inaugurar l’exposició ‘La Rècua de l’Alcora en festivitat de Sant Antoni’. Una mostra etnogràfica de la tradició arriera i la seua relació amb la festivitat del protector dels animals.

Pot visitar-se a la sala d’exposicions de l’Ajuntament durant aquesta setmana en horari de 9.00 a 13.30 hores i de 16.00 a 18.00 hores.