volver

Avancen a bon ritme les obres de restauració i posada en valor del castell de l’Alcalatén

L’alcalde de l’Alcora, Samuel Falomir, ha visitat el castell de l’Alcalatén, on ha pogut comprovar que el projecte de rehabilitació i posada en valor avança “a molt bon ritme”.

El primer edil ha recordat que l’actuació compta amb una subvenció de 221.500 euros del Ministeri de Transports Mobilitat i Agenda Urbana, a través del programa 1,5% Cultural, la qual cosa suposa un 75% del pressupost total. Cal destacar que, el passat mes de maig, el ministre José Luis Ábalos va visitar l’emblemàtic monument.

L’objectiu que s’ha proposat l’Ajuntament és culminar la restauració del castell, de manera que s’excavarà per complet l’alcassaba i restaurarà el tram d’avantmuralla que queda encara pendent, així com els murs que romanen en peus i altres estructures visibles actualment.

Se trata de una actuación completa y contará con una serie de acciones complementarias que se irán implementando durante la fase de obras y con posterioridad a la finalización de las mismas, y que supondrán mejoras en el entorno del mismo.

La intervenció es desenvoluparà en diferents fases. En primer lloc, s’ha procedit a la neteja i preparació de l’àrea d’actuació i zona circumdant i està en marxa l’excavació arqueològica. Es portarà també a cap la consolidació i restauració d’estructures. A més, el projecte inclou també la creació d’un itinerari de visita, que envoltarà al castell, i una passarel·la que facilitarà l’accés fins a la part més alta, ja que en l’actualitat és molt complicat accedir-hi.

Este recorrido partirá de la explanada Sur (aparcamiento, zona informativa) y recorrerá en parte un tramo del sendero señalizado PR-CV-357, hasta la cara norte del castillo; desde allí, se acondicionará una senda hasta el aljibe Norte, que continuará hasta la torre Oeste para rodear por el exterior la falsabraga Sur hasta enlazar de nuevo con el PR-CV-357. En este punto se habilitará el acceso a la alcazaba por el ángulo Sudeste, mediante pasarela escalonada, aprovechando un tramo en el que no se ha conservado la antemuralla.

Como fase final de la intervención, se instalarán elementos informativos de diferente formato y contenido, con un lenguaje didáctico que permita la comprensión del monumento, su contexto histórico y el entorno natural.