volver

El Govern de l’Alcora treballa en 4 projectes clau: compra de la Sanchis, residència, ‘VPO’ i Casa de la Cultura

Falomir: “Totes aquestes actuacions formen part d’una estratègia de futur traçada per a transformar l’Alcora i construir un municipi més amable, pròsper i habitable, que proporcione una millor qualitat de vida als veïns i veïnes”

L’equip de govern de l’Alcora està bolcat en 4 projectes que considera ‘clau’ per al futur de la localitat: la compra de la Sanchis, la construcció d’habitatge protegit, la residència per a la tercera edat i la Casa de la Cultura.

Estem treballant per a afermar el rumb d’una ciutat en marxa que mira amb il·lusió el futur. Totes aquestes actuacions formen part d’una estratègia traçada per a transformar l’Alcora i construir un municipi més amable, pròsper i habitable, que proporcione una millor qualitat de vida als veïns i veïnes”, ha destacat l’alcalde, Samuel Falomir.

Compra de la Sanchis

Falomir ha avançat que, en breu, l’Ajuntament presentarà una nova oferta a la Sareb per a la compra dels terrenys que va ocupar l’antiga fàbrica Sanchis.

Sobre aquest tema, ha recordat que “en el primer intent no va poder ser, per responsabilitat, ja que l’immoble arrossegava molts deutes”. Ara bé, el primer edil sempre ha mantingut que “no tirem la tovallola”, afirmant que “una vegada la societat haja pogut anul·lar totes les càrregues, l’Ajuntament estarà disposat a obrir una línia de diàleg per a arribar a un acord i adquirir-la”.

L’alcalde atribueix la importància de la seua compra, principalment, a dos motius: d’una banda, per una qüestió de seguretat, per a poder eliminar tot el fibrociment, que constitueix un perill; i per un altre, per a disposar del terreny necessari per a poder construir allí una residència per a la tercera edat.

Considerem que en aquest terreny, tant per grandària com per ubicació, es podrien fer actuacions veritablement transformadores, iniciatives molt importants i molt beneficioses per als alcorins i alcorines”, ha manifestat l’alcalde, ressaltant que “estem treballant perquè, quan es donen les circumstàncies òptimes, l’Ajuntament estiga en disposició d’adquirir-lo”.

Residència tercera edat

La residència per a la tercera edat és un projecte prioritari per al Govern de l’Alcora, tal com ha explicat Falomir, perquè és “un servei molt necessari i demandat pels nostres veïns i veïnes”. En paraules de l’alcalde, “ara que el centre de dia ja està en marxa, és necessari fer un altre pas endavant i treballar per a fer realitat la residència”.

El primer edil ha confirmat que “la nostra primera opció és situar-la en els terrenys de la Sanchis, però, per si no es donara aquesta possibilitat, estem ja treballant en una alternativa que seria el solar de l’antiga fàbrica Plaza, en la partida Vinyals”. En aquest sentit, Falomir ha recordat que en l’últim Ple, celebrat la setmana passada, es va aprovar de manera definitiva la modificació del PGOU per a poder destinar eixos terrenys a serveis. La previsió és establir tres zones, de manera que en una d’elles puga realitzar-se una residència de persones majors (l’Ajuntament compraria els terrenys per a aquesta actuació), una altra que permeta emplaçar un edifici hoteler (iniciativa privada), i que en l’altra puga implantar-se un supermercat (iniciativa privada).

Avançarem tot el possible durant aquesta legislatura. Posarem tot de la nostra part per tal de garantir que el servei que s’oferisca siga el que la ciutadania de l’Alcora necessita i que les persones majors estiguen perfectament ateses sense haver d’eixir del seu poble”.

Construcció ‘VPO’

L’habitatge és un altre dels pilars fonamentals del programa de govern. “Volem que el nostre poble cresca també en nombre d’habitants per a poder augmentar els serveis que oferim a la ciutadania”.

Entre altres iniciatives, s’ha creat la regidoria d’Habitatge amb la finalitat de “reforçar aquest àrea i fer front a importants reptes que té l’Alcora com són la construcció d’habitatge protegit i el foment de la rehabilitació”.

Per a Falomir és “necessari” impulsar la construcció de VPO per a “fer front a la falta d’habitatge que tenim actualment i, entre altres objectius, facilitar l’emancipació dels joves alcorins perquè puguen continuar vivint al nostre poble”.

Un dels emplaçaments que l’alcalde remena, si finalment es fa efectiva la compra, és el terreny de la Sanchis.

Un altre compromís de l’equip de govern és la creació de l’Oficina Municipal d’Ajudes a la Rehabilitació, que coordinarà la regidoria d’Habitatge, per a ajudar a tramitar subvencions i assessorar a totes aquelles persones que vulguen rehabilitar els seus habitatges.

També posarem en marxa un pla de mesures econòmiques per a potenciar la rehabilitació d’habitatges del barri antic i impulsarem la compra de cases en aquesta zona històrica amb la realització de jornades de portes obertes en les quals la gent puga visitar aquelles que estan en venda i que els seus propietaris estiguen interessats a participar en la iniciativa ”, ha explicat.

Casa de la Cultura

La Casa de la Cultura és un dels projectes més ambiciosos inclosos en el full de ruta del Govern de l’Alcora per a aquesta legislatura.

Falomir ha recordat que l’Ajuntament va adquirir a la fi de 2020 l’edifici que va albergar La Muy Noble y Artística Ceramica, d’aproximadament 1.200 m² -que es connectarà amb el magatzem municipal- per a rehabilitar-lo i convertir-lo en la Casa de la Cultura, “una destacada actuació, inclosa en l’Estratègia Europea-l’Alcora 2030, amb la qual donarem resposta a diferents necessitats actuals de la nostra població, tant culturals com formatives i d’una altra índole”.

D’una banda, l’actual primer edil ha explicat que se solucionarà el problema d’espai que té ara l’Escola de Música, ja que passarà a situar-se en les noves instal·lacions de la Casa de la Cultura, que a més comptarà amb un local d’assaig i de concerts per a la banda de música.

També albergarà: un auditori, el primer municipal de la localitat, amb capacitat per a 500 persones; la secció de l’Escola Oficial d’Idiomes; els tallers de l’Escola per a Persones Adultes; cafeteria; oficines municipals i un espai d’interpretació.

Aquesta iniciativa ens permetrà, a més, potenciar el Casal Jove, que es traslladarà a l’edifici de l’actual biblioteca, i crear un centre de formació en l’actual Casal Jove”.

L’alcalde ha destacat que “ja hem aconseguit una subvenció de 624.385,73 € de fons europeus per a la primera fase d’aquest gran projecte que ens permetrà oferir més i millors serveis a la ciutadania”.