volver

L’Alcora enalteix la seua cultura i tradicions per a celebrar el 9 d’Octubre

Amb motiu de la celebració del 9 d’Octubre, l’Ajuntament de l’Alcora, a través de l’àrea de Cultura, ha preparat un complet programa d’actes que es desenvoluparà del 6 al 9 d’octubre.

L’AlcoraFolk, com es diu la iniciativa, persegueix enaltir la cultura i tradicions de la capital de l’Alcalatén i la comarca i inclou música, dansa, ‘gegants, cabuts i nanos’, exposició d’instruments tradicionals…

Per a Carlos Esteban, regidor de Cultura, “preservar les nostres tradicions i costums és de vital importància per a no perdre la identitat i que les pròximes generacions mantinguen el contacte amb la seua història i les seues arrels”. La celebració del 9 d’Octubre suposa “una gran oportunitat d’exhibir, divulgar i posar en valor el nostre ric folkore, del qual ens sentim molt orgullosos”.

El divendres 6 d’octubre, a les 9.00 hores, la flama del Correllengua arribarà a l’Alcora per a celebrar, defensar i promoure l’ús del valencià juntament amb centres educatius de la localitat. Es tracta d’un acte organitzat per Acció Cultural del País Valencià amb el qual es commemora l’entrada de Jaume I a la ciutat de València i el naixement del poble valencià.

El mateix dia, a les 20.00 hores, a la sala d’exposicions de l’Ajuntament, s’inaugurarà la mostra “Instruments de música tradicional als segles XIX i XX a les nostres comarques”. Elaborada per Enrique Flor, l’exposició reunirà més de 100 instruments trobats als pobles i masos de la comarca. Podrà visitar-se fins al diumenge 15 d’octubre, en el següent horari: dissabte 7, de 10.00 a 13.00 h i de 17.00 a 20.00 h; diumenge 8 i dilluns 9, de 10.00 a 14.00 h; dimarts 10 i dimecres 11, de 17.00 a 20.00 h; dijous 12, de 10.00 a 14.00 h; divendres 13, de 17.00 a 20.00 h; dissabte 14, de 10.00 a 13.00 h i de 17.00 a 20.00 h; i diumenge 15, de 10.00 a 14.00 h.

Son els instruments que s’utilitzaven en les reunions festives que es realitzaven als masos, conegudes com bureos. Així, per a contextualitzar la mostra, després de la seua inauguració, en l’exterior de la sala d’exposicions, se celebrarà un bureo tradicional amb la participació de músics i ballarins de l’Alcalatén, el Maestrat i Castelló. Acte amb el qual conclourà la jornada.

El 7 d’octubre tindrà lloc la ‘X Trobada de Gegants i Cabuts de l’Alcora’, organitzada per la Colla Gegantera local, un esdeveniment que enguany cobra encara més importància, ja que també se celebrarà la ‘VI Trobada de la Federació Valenciana de Nanos i Gegants’, d’àmbit autonòmic. Participaran 22 grups -121 ‘cabuts’ i 39 ‘gegants’- procedents de l’Alcora, Navajas, Borriana, Monòver, Vila-real, Daimús, Ador, Almassora, Vinaròs, Benicarló, Ontinyent, Castelló, Xeresa, Oliva, Poblet de Godella, Benetússer, Alcoi, Beniarrés, Paiporta, Cervelló i Amposta.

Començarà a les 10.00 hores amb la recepció dels grups participants. De 10.00 a 12.00 hores, tindrà lloc la ‘plantà’ de gegants a la plaça de l’Ajuntament. A la vesprada, a les 15.30 hores, es realitzarà l’acte central, el de germanor, i a continuació, a les 17.00 hores, un cercavila animarà els carrers de la localitat fins a les 20.00, hora en la qual es produirà la clausura de la trobada.

El ball serà també protagonista el dissabte 7. A les 12.00 hores, a la plaça de l’Ajuntament, se celebrarà una actuació de danses tradicionals amb la participació dels grups Sa Revetla de Sant Antoni (Son Ferriol, Mallorca), la Font d’Aixart (l’Alcora) i la colla El Soroll (Castelló).

Posarà el fermall d’or a la jornada, a les 20.30 hores, també a la plaça de l’Ajuntament, el concert de ‘Titana i l’Empelt’. Es tracta d’una formació musical mixta formada per instruments de corda i de vent i percussions tradicionals, que tracten d’aportar una proposta a les músiques tradicionals i populars del nostre folklore, abastant des del cant d’estil fins als diferents gèneres musicals, com ara seguidilles, malaguenyes, jotes, etc. i fins i tot música popular del repertori valencià.

Finalment, el 9 d’octubre, a les 12.00 hores, al saló d’actes de l’Ajuntament, tindrà lloc l’acte institucional de nomenament de José Carnicer ‘Arqueta’ com a Fill Adoptiu de l’Alcora.

Una destacada distinció que el consistori li atorga per la seua dedicació desinteressada al servei del poble. Ha sigut Pregoner Major de l’Alcora, locutor, ‘coeter’, músic, tauleller… “Una polifacètica vida entregada al bé comú mereix, sens dubte, el diplomat premi”, tal com destaca el Cronista Oficial de la Vila, José Manuel Puchol, autor del complet expedient elaborat per a la concessió del reconeixement.

Us espera un cap de setmana replet d’actes per a conéixer i gaudir del nostre folklore”. Esteban ha finalitzat la seua intervenció animant a la participació.