PORCELLANA I ESTILS NEOCLÀSSICS

Una de les obsessions dels comtes d’Aranda (el IX, En Buenaventura, fundador de la manufactura, i el X, En Pedro Pablo, propietari entre 1742 i 1798) fou aconseguir elaborar porcellana en la seua fàbrica.

És per això que contractaren diversos mestres estrangers, com ara François Haly (1751), Johann Knipffer (1761), François Martin (1774) o Pierre Cloostermans (1787). Poc abans (1786) també foren enviats a París 2 operaris alcorins, Cristóbal Pastor i Vicente Álvaro, per tal d’instruir-se en la fabricació de la porcellana.

Tots aquests esforços donaren resultat i, des de les darreries del segle XVIII, l’Alcora fabricà porcellana de gran qualitat que es decorà amb nous estils representatius del neoclassicisme imperant en aquest temps. D’entre aquestes expressions, cal destacar el reflex daurat (amb un color groc molt viu), l’estil Sèvres (que combina decoració pintada, òxids metàl·lics i petites escenes estampades) i les flors alemanyes, petit ramet policrom del qual destaca una gran rosa púrpura. Amb aquestes ornamentacions, es decoraren plats i altres peces de petit format, com ara jocs de cafè o té, begudes que a finals de la centúria desplaçaren la xocolata com a beguda de moda entre l’aristocràcia i la burgesia.