DIA DEL ROTLLO

Una de les celebracions més populars de l’Alcora, juntament amb la processó del Crist, és sense dubte la Festa del Rotllo.

El Dilluns de Pasqua, l’Alcora es vesteix de festa i de goig per acollir, com cada any i des de temps immemorial, els xiquets del poble i d’altres poblacions veïnes que acudeixen a participar a la “Romeria d’Infants”, considerada l’única romeria de l’Estat on els protagonistes són els xiquets, i per al posterior repartiment dels rotllos.

La tradició popular marca l’inici d’aquesta romeria a mitjans del segle XVIII, quan una terrible sequera assolava els conreus de l’Alcora. Precs i pregàries no eren prou per aconseguir capgirar aquesta voluntat divina.
El Consell Municipal determinà enviar una ambaixada de nens, menors de set anys a l’ermita més alta del terme municipal, Sant Cristòfol, per a que des d’allí, molt més a prop del cel, feren arribar les seves supliques al Pare Déu.

Els xiquets i les autoritats religioses es van tancar a l’interior de l’esmentada ermita durant hores, entre precs i oracions, tornant més tard a la població.

Al cap d’uns dies una formidable pluja va regar els camps, salvant les collites. Per açò, i en senyal de gratitud, una veïna donà al poble uns sacs de farina, amb els quals es van elaborar uns rotllos amb llavoretes que es van repartir entre tots els nens. Aquesta és la llegenda popular de l’origen de la festa.

Actualment la festa del Rotllo rememora aquest fet amb una “Romeria d’Infants” que acompanyada de música popular (dolçaina i tabalet i, els últims anys, rondalla de corda), es trasllada fins l’ermita de Sant Cristòfol. La Romeria d’Infants va seguida de tots aquells que desitgen participar de la festa, sense limitacions per edat o procedència.

Presidida per una creu, seguida dels escolans, els nens i les autoritats religioses que porten la relíquia de Sant Cristòfol, discorre des de l’església parroquial (279 m.) fins el cim de Sant Cristòfol (429 m), en un itinerari de poc més d’un quilòmetre en el qual es salva un desnivell de 150 m.
Tots els participants en la romeria són obsequiats amb una cinta commemorativa de la festa i un rotllet de pa.

Arribats a l’ermita se celebra una missa d’acció de gràcies, rememorant el favor que Déu va fer al poble, en la qual es reciten les pregàries i es canten els “Gojos” al Sant. Després, l’esmorzar amb truites d’alls tendres, faves i la tradicional mona de dos ous.

Quan finalitzen els actes a Sant Cristòfol, més de 2.000 persones baixen en direcció al poble pel camí serpentejant, primer per la muntanya oberta i després per les revoltes del recinte del Calvari, entonant els tradicionals cants de “solispassa”, que ressonen en tota la contornada, fins arribar a la població situada a peus de la cima.

 

“..Ous, ous, bona coca i bon dijous.
El dijous de matí,
bona coca per a mi.
El dijous de vesprà,
bona coca amb cansalà.”

“Angelets del cel
baixareu a Pasqua
ous i caragols
i fulletes de carrasca”

 

L’ordre de la comitiva varia a la baixada, presidida per les autoritats religioses amb la relíquia, desprès la Creu, els escolans i els nens, i al final la resta de la gent.

A l’arribada a la porta del Calvari els esperen les autoritats, acompanyades de la reina i dames, la banda de música i els “angelets”, nens menors de 3 anys que són vestits per a l’ocasió amb túnica, capa, aletes de colom i corona, representant la innocència dels més petits.

Des d’aquí es traslladen tots en comitiva i cantant fins l’església parroquial, on es fa el repartiment del rotllo entre tots els participants de la festa.

En l’actualitat no es imprescindible fer la pujada a l’ermita, per recollir el “rotllo”. Tots aquells que venen a gaudir de la festa, activament o com a espectadors, poden passar a replegar el tradicional rotllo de pa i llavoretes.

Aquest dia, l’Alcora quadruplica la seua població amb l’arribada de gent de tota la comarca i de la resta de la província, que des de temps ancestrals han buscat els favors que el Sant ofereix a aquells que compleixen amb la tradició. Entre elles destaca el fet de que guardar el primer rotllo que, segons la tradició, garantia no morir de desgràcia.

En una resolució de la Consellería de Turisme, datada el 23 de novembre de 2009, esta festa és declarada d’Interés Turístic Provincial. L´Alcora es sent orgullosa de ser la titular d’una “Romería” única a Espanya.