RUTA CAMINS DE LA METAL·LÚRGIA

Des de les instal·lacions de la Reial Fàbrica, arrancava el camí de la Mina. Joaquín Cabrera, en la seua publicació La Real Fábrica del Conde de Aranda de l’Alcora: sostenibilidad, materiales y edificación industrial, ens parla de la continuació d’aquest camí fins a la mina de plom del Mas de la Mina (Llucena) a través de l’assagador d’Aixart i la senda de la Mina Vella, ja en els límits municipals de Llucena i l’Alcora. Un camí que arriba fins al propi Mas de la Mina.

Les terres que travessa aquest sender recorren vies més antigues, que ja existien abans del naixement de l’Alcora en època medieval, amb assentaments prehistòrics en les elevacions muntanyenques i posteriors jaciments protohistòrics, ara situats en zones planes.

A poc a poc, ens anem aproximant a la zona minera d’explotació del plom per camins en l’entorn dels quals es coneixen diversos poblats i fortificacions de les primeres cultures de l’edat dels metalls, amb punts de vigilància situats a sobre. Ens endinsarem pel camí Vell d’Onda per a després passar per Encorna en direcció a Araia i situar-nos enfront de les calçades del Salt del Cavall i del Mas del Llosar, antics camins de ferradura de Llucena que comuniquen amb les mines.