Tornar

Torrecid col·labora amb 90.000 euros en el projecte de rehabilitació de la zona fundacional de la Reial Fàbrica

La Fundació Torrecid ha signat un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de l’Alcora per tal de recolzar amb 90.000 euros el projecte de rehabilitació i valorització de la zona fundacional de la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d’Aranda.

Samuel Falomir, alcalde de la localitat, i Federico Michavila, president del Patronat de la Fundació Torrecid, han rubricat l’acord en un acte celebrat al consistori al qual també han assistit Ana Huguet, regidora de Cultura i Patrimoni, Miguel Ángel Michavila, conseller delegat d’Al-Farben (Grup Torrecid) i Eladi Grangel, director del Museu de Ceràmica de l’Alcora.

Cal recordar que, en 2017, l’Ajuntament va adquirir els terrenys de la Reial Fàbrica amb l’objectiu de promoure la seua rehabilitació per a posar-la al servei de la ciutadania.

Les primeres actuacions han seguit dos eixos principals: d’una banda, treballs preventius en l’edifici (neteja, apuntalament, desenrunament, eliminació puntual de fibrociment…) i per una altra, garantir la protecció jurídica del mateix i iniciar la planificació d’intervencions, gestió i usos futurs (realització de la planimetria completa, declaració de Bé d’Interés Cultural, redacció del Pla Director…).

En 2020 es va executar una primera obra d’envergadura, consistent en la rehabilitació i posada en valor dels forns àrabs de la Reial Fàbrica (datats cap a 1805) i de l’edifici annex, així com el canvi de coberta de la nau de Azulejos BIC, SL, substituint l’actual, de fibrociment, per una altra de material més apropiat.

Al maig de 2021 es va presentar al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana el projecte de rehabilitació i valorització de la zona fundacional, dins del Programa 1,5% Cultural. Un projecte valorat en 1,9 milions d’euros dels quals el Ministeri aportarà 1,3 milions d’euros. Està previst que les obres es posen en marxa al juliol de 2022.

Falomir ha agraït, de nou, la sensibilitat i implicació de Torrecid amb la protecció, conservació i promoció del patrimoni històric de l’Alcora i, especialment, amb la recuperació de la Reial Fàbrica, “un projecte de gran importància per als alcorins i alcorines i per a tota la província”.

Cal ressaltar que, per a la història de la ceràmica, l’esdeveniment més significatiu del segle XVIII va ser la fundació de la Reial Fàbrica de l’Alcora en 1727 pel Comte d’Aranda. “Es va convertir en tot un referent, en una empresa innovadora, transformadora i puixant, com també ho és en l’actualitat Torrecid”, ha destacat l’alcalde