Tornar

La Càtedra de l’Alcora porta el seu projecte de música, inclusió i qualitat de vida al Palau de les Arts Reina Sofia

Música i diversitat s’han donat cita en el Palau de les Arts Reina Sofia de València, unint generacions i connectant societat, educació i sostenibilitat com a pilars vertebradors dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Això és el que ha aconseguit el grup “Músicas para la Vida”, en un acte que ha comptat amb la participació d’estudiants de l’UJI i de l’alumnat de UniDiversitat: Formació per a l’Ocupació i la vida independent de joves amb discapacitat intel·lectual, davant un públic compost per docents i discents de l’educació primària.

L’alcalde de l’Alcora, Samuel Falomir, i la regidora de Polítiques Inclusives, Tica Pons, no han volgut perdre’s aquesta iniciativa, encaminada cap a la qualitat de vida i el potencial de la música per a la millora de la salut mental.

Es tracta d’una acció destacada dins de la Càtedra l’Alcora d’Investigació Musical i Qualitat de Vida, dirigida per la professora de l’UJI Ana Vernia i impulsada per l’Ajuntament de la capital de l’Alcalatén i la Universitat Jaume I amb el suport de les empreses Emigrés. Torrecid i Caixa Rural de l’Alcora.

Vernia ha anunciat que, amb la intenció d’implementar els ODS i les diferents investigacions que desenvolupa la Càtedra, s’esperen noves aliances i nous perfils de participants que uniran els espais artístics, educatius i d’investigació.

‘Músicas para la vida’
Cal recordar que les investigacions de la Càtedra es dirigeixen especialment a la qualitat de vida, en totes les edats. El projecte ‘Músicas para la Vida’ és el que va iniciar aquestes accions d’investigació i se centra principalment en la prevenció de demències, especialment l’alzheimer.

“L’Alcora és un municipi que prioritza les accions de qualitat en la societat, per aquest motiu, el projecte ‘Músicas para la Vida’ suposa qualitat de vida present i futura”, han destacat Falomir i Pons.

Com explica Vernia, les investigacions suggereixen que escoltar o cantar cançons pot proporcionar beneficis emocionals i conductuals en persones amb malaltia d’alzheimer i altres tipus de demència. Els records musicals solen conservar-se en la malaltia d’alzheimer perquè les àrees cerebrals claus relacionades amb la memòria musical estan poc afectades per la malaltia.

Es coneix que la música pot reduir l’estrés, l’ansietat i la depressió, incidint positivament en la memòria. Segons l’OMS, només una quarta part dels països del món compta amb una política, estratègia o pla nacional de suport a les persones amb demència i les seues famílies. En aquest sentit, l’Alcora ha pres la iniciativa en les seues polítiques socials.