ESCULTURA

La Reial Fàbrica elaborà al llarg de la seua història un ampli repertori de petites figures i grups escultòrics de temàtica molt variada: religiosos, mitològics, històrics, al·legòrics, costrumbristes, etc.

S’elaboraren també bustos d’alguns propietaris de la manufactura (el X Comte d’Aranda i el duc d’Híjar), animals i altres objectes de per a decoració de jardins i interiors, com ara centres de taula en forma de piràmide, gerros ornamentals, canelobres sostinguts per lacais negres, etc.

Tot i ser menys coneguda que la producció de vaixella o les plaques ornamentals, l’escultura sempre tingué una gran importància a la Reial Fàbrica i, per això, la responsabilitat d’aquest departament estigué en mans d’artistes tan destacats com Josep Ochando (des de 1727), Julián López (des de 1745), Joaquín Ferrer Miñana (finals del segle XVIII) i el seu fill José Ferrer Pardo (principis del segle XIX).

D’entre tota aquesta producció escultòrica, destaquen les sèries constituïdes per 4 peces, com els quatre elements, les quatre parts del món o les quatre estacions. També són molt representatius de l’Alcora els grups escultòrics del Bou Farnesi o de Neptú. Un conjunt realment excepcional el constitueixen les figuretes d’actors i ballarins de la Commedia dell’Arte, policromades i de petites dimensions (20 cm d’alt), de les quals es conserven alguns exemplars en una col·lecció privada de l’Alcora, al Museu Nacional de Ceràmica de València i al Museu Nacional Adrien Dubouché de Limoges (França).